O navýšení kvót vstupenek jednáme. Vidím to v řádu několika tisíc, říká šéf českého fotbalu Fousek

Český fotbal má přesně tři týdny nového šéfa. Co za tu dobu stihl? Přijdou po mistrovství Evropy zásadní personální změny? A jak je vedení českého fotbalu spokojeno s tím, jak hraje na Euru česká reprezentace? Tomáš Pancíř se ptá předsedy Fotbalové asociace České republiky Petra Fouska.

Český tým se v osmifinále utká v neděli v Budapešti s Nizozemskem. Stadion bude moci být zaplněn. Máte informace, kolik fanoušků, ať už přes fanklub české reprezentace, nebo přímo přes stránky UEFA, se snaží získat lístky na neděli do Budapešti?

Jsme spokojeni, že budeme hrát v Budapešti, protože tři zápasy jsme hráli na půdě Spojeného království, dvakrát v Glasgow a jednou v Londýně, kde skotské restrikce jsou ještě o něco přísnější než anglické. A teď poprvé vyjíždíme nejenom do Budapešti, která je v komfortní dojezdové vzdálenosti, ale hlavně stadion má povolenou stoprocentní kapacitu.

Odráží se to? Jaký je zájem Čechů o vstupenky?

Čtěte také

Ta vaše otázka zněla, kolik bude českých fanoušků – my to přesně nevíme, protože vyjednáváme o co nejvyšší kvótě. Myslím si, že to bude v řádu několika tisíc.

V řádu několika tisíc je nejvyšší možná kvóta, když stadion má kapacitu 67 tisíc diváků?

Ano. Nedá se tam dostat víc. My máme jako startující účastník právo na pět procent kapacity stadionu, a vyjednáváme o navýšení kvót. To znamená, že zatím bych se držel řádu několika tisíc.

Když říkáte několik tisíc vstupenek, předkupní právo na vstupenky mají členové fanklubu české reprezentace. Znamená to, že se dostane vůbec na někoho jiného než na členy fanklubu?

Ano. Kromě členů fanklubu, kteří mají svou větev, jak si pořídit vstupenky, tak pochopitelně fotbalová asociace vyjednává o kvótě pro sebe. My chceme samozřejmě nabídnout vstupenky klubům, krajům, okresům. Ale samozřejmě spotřebujeme celou řadu vstupenek i pro hráče a realizační tým, protože ti se těší, že jejich rodinní příslušníci budou moci navštívit některá z utkání… A zejména naši partneři.

Kolik pro své partnery budete těch lístků chtít?

Tak vyjednáváme o tom. Partneři mají nějakou smluvní kvótu, jsme si vědomi toho, že do Skotska a Anglie jsme je nemohli vzít, museli přijmout striktní opatření. Tak se snažíme teď při tomto zápase podmínky vylepšit. Ale je předčasné mluvit o počtech…

Máme čtvrtek podvečer a zápas se hraje v neděli? Kdy budete mít definitivní počty?

Zítra.

Říkáte, že o vstupenky je mezi českými fanoušky obrovský zájem. Na druhé straně, pokud se podíváme na čísla o sledovanosti televizních přenosů ze základní skupiny, tak zájem v Česku nebyl zas tak velký. V úterý se více lidí dívalo na seriál Slunečná. Svědčí to o něčem?

Myslím, že to je zavádějící. Nechtěl bych srovnávat fotbal ani s hokejem, ani se Slunečnou. Možná, že bychom se dozvěděli, jaké skupiny obyvatel se dívají na Slunečnou, možná, že to budou zejména dámy, zatímco na fotbal se dívají zejména pánové.

Vy nemáte ambici aby, když fotbalová reprezentace na šampionátu hraje s Anglií, to byl nejsledovanější pořad daného dne?

Samozřejmě, že máme tu ambici. Je to otázka na nějakou analýzu. Musíme dlouhodobě směřovat k tomu, aby fotbal byl víc sledovaný. Dovedu si představit, že někomu se nemusela zdát hra, někomu to nemuselo vyhovovat časově, někdo mohl mít konkurenční program.

Může to být třeba i odraz prestiže a vnímání celého českého fotbalu?

Nepochybně, protože my jsme ve funkcích teprve tři týdny a změny, které jsme signalizovali a které by měly vézt k tomu, že se pokusíme obnovit větší důvěru v český fotbal, budou trvat dlouho.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Související