Nový systém dálničních známek má přinést zjednodušení pro řidiče i policii

Policisté a celníci používají při kontrole dálničních známek nový systém. Od začátku roku totiž v Česku poprvé platí elektronické viněty. Podle posledních údajů ministerstva dopravy si jich zatím řidiči pořídili přes 140 tisíc. Hlídky teď podrobnosti o zaplacené známce vidí u projíždějících aut prakticky okamžitě. Jak konkrétně kontroly vypadají na královéhradecké dálnici D11, zjišťoval reportér Radiožurnálu Ondřej Vaňura.

Policejní superby jsou vybavené novým kontrolním systémem. Na palubní desce mají kameru propojenou s tabletem. Ta skenuje registrační značky aut a na tabletu se zobrazují podrobnosti. Kromě toho, zda řidiči zaplatili za dálniční známku, může policie vidět i další informace ohledně platnosti technické kontroly, nebo zda se vůz nenachází v registru hledaných vozidel.

Čtěte také

Pilotní měsíc

Na hodnocení je zatím brzy, během ledna se ještě ladí detaily. Do konce měsíce navíc platí nalepovací dálniční známky, takže ne každé auto, které se zobrazí jako neplatící, porušuje předpisy.

Policistům systém přinesl značné zjednodušení: doteď kontrolovali nalepovací známky pohledem za jízdy, nyní vše vidí pohodlně na tabletu. Navíc očekávají, že se díky němu podaří zachytit více neplatících řidičů. Při pohledových kontrolách nalepovacích známek totiž nebylo jednoduché rozlišit, zda je kupón na skle propadlý, nebo není.

autoři: Ondřej Vaňura ,
Spustit audio

Související