Novinka: Doklad o bezinfekčnosti po prvním očkování bude platit jen tři měsíce

24. květen 2021

Prioritou by měla být druhá dávka vakcíny, ne dovolená. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové totiž není cesta do zahraničí důvodem k odkladu přeočkování. Co dělat, když onemocníte? Budou se ještě posouvat rozestupy mezi jednotlivými dávkami? Odpovědi nabídne Koronafokus s Matějem Skalickým.

Co dělat, když onemocním?

Blíží se léto a termíny dovolených. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové není cesta do zahraničí relevantním důvodem pro posouvání termínu druhé dávky očkování na covid-19. 

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

„Jediné, proč by objednaný neměl přijít, je nemoc,“ říká.

V takovém případě je pak nutné zavolat do konkrétního očkovacího centra, nebo na linku 1221, popřípadě ke svému praktickému lékaři a předložit zdravotní dokumentaci.

Budou se rozestupy mezi dávkami ještě měnit?

Už dnes fungují očkovací centra, která umožňují domluvit si druhou dávku očkování v rozmezí 38 až 42 dní. V případě jednodávkové vakcíny od firmy Johnson & Johnson pak logicky problém s termínem druhé dávky zcela odpadá.

Čtěte také

Lhůty pro přeočkování u vakcín od konsorcia firem Pfizer a BioNTech nebo společnosti Moderna jsou 42 dní, pro očkovací látku od společnosti AstraZeneca pak 90 dní. Není přitom vyloučeno, že se s těmito termíny v další fázi očkování bude ještě hýbat.

Důvodem by mohlo být právě blížící se období letních dovolených, nebo dostatečné dodávky vakcín k uspokojení poptávky.

Co se stane, když na přeočkování nedorazím?

Podle nových pravidel, které platí od 24. května 2021, získá očkovaný potvrzení o bezinfekčnosti už po třech týdnech od první dávky. Přesto není možné se přeočkování druhou dávkou vyhnout. Toto potvrzení má totiž omezenou platnost. Prokazovat se jím jde jen tři měsíce. Teprve 14 dní po ukončené vakcinaci má očkovaný nárok na certifikát. 

V případě, že občan na druhou dávku vakcíny nedorazí, měl by ji dostat v nejbližším možném termínu. Zatím ale není jasné, jak konkrétně bude ministerstvo zdravotnictví věc řešit.

Jsou tři týdny po první dávce dostatečně dlouhá doba pro vytvoření specifické imunity?

Základ specifické imunity vakcíny v lidském těle položí už v rozmezí 10 až 14 dní po první dávce. Jde ale o silně individuální ochranný efekt. A podle virologa a ředitele Biologického centra Akademie věd Libora Grubhoffera to automaticky neznamená, že každý je od té chvíle dostatečně chráněný.

Čtěte také

„Když dojde v této fázi ke kontaktu jedince s virem, tak jsou dvě možnosti – buď je už dostatečně vyvinutá ochrana a zabrání tak onemocnění, nebo se dotyčný nakazí s vysokou jistotou mírné formy nemoci. Z hlediska šíření koronaviru v lidské společnosti to ale ještě není dostatečně silná ochrana.“
 
Proti rozhodnutí hlavní hygieničky se postavil také ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého Marián Hajdúch nebo Česká vakcinologická společnost. Podle šéfa vakcinologů Romana Chlíbka s ním nesouhlasila ani klinická skupina ministerstva zdravotnictví.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související