Karel Barták: Covid pas – EU znovu prokázala schopnost plodit výsledky pod tlakem

22. květen 2021

Mimořádná situace podněcuje mimořádné výkony. Evropská unie dokázala tváří v tvář pandemii koronaviru další husarský kousek, když se její instituce dohodly ve čtvrtek večer na podobě a fungování covid pasu – vlastně zázračného sezamu, který umožní milionům Evropanů odjet letos v létě bez větších problémů na dovolenou.

Ten se tak stal symbolem znovunabyté svobody po měsících restrikcí, kterých už mají všichni dost. A také vytouženým douškem kyslíku pro ekonomiky zemí jako Řecko, Chorvatsko nebo Španělsko, hodně závislých na cestovním ruchu.

Čtěte také

Ještě ve čtvrtek ráno byla stanoviska členských států a Evropského parlamentu natolik odlišná, že se v Bruselu strašilo hrozícím krachem jednání. Poslanci trvali na několika podmínkách, na které vlády nebyly ochotny přistoupit. Pomohlo pak jasné varování, že pokud bude parlament trvat na svém, „covid pas“ nebude zaveden jako evropský zákon, ale pouhé doporučení, k jehož schválení nejsou europoslanci zapotřebí. Manfred Weber, předseda největšího, lidoveckého klubu přiznal, že právě tento tlak donutil parlament k ústupkům.

Od prvního července bude tedy každý občan Evropské unie mít nárok na „evropské digitální covidové osvědčení“ – to je konečný oficiální název této vymoženosti. Získá ho buď v digitální podobě, tedy do mobilu nebo laptopu, nebo na papíře. Tento kód bude obsahovat informaci o tom, jestli cestovatel má ukončené očkování proti covidu-19 nebo platný negativní test či prokazatelné protilátky po prodělání nákazy. Zdravotnické a pohraniční orgány ve všech 27 členských státech mají být vybaveny tak, aby všechny tyto QR průkazy měly stejné parametry a byly stejně načítány.

Dodatečné testování

Čtěte také

Spor mezi vládami a parlamentem se vedl jako obvykle převážně o kompetencích. Poslanci trvali na tom, aby PCR testy byly stejně jako očkování zdarma, protože jinak bude jedna skupina obyvatel diskriminována. Státy na to odmítly přistoupit, protože do takovýchto poplatků Evropské unii nic není. Nakonec se dohodlo, že testy budou pro lidi „dostupné“ a že na ně Evropská komise přispěje stovkou milionů eur.

Parlamentu se nepovedlo v návrhu nařízení zakázat vládám zavádět další restrikce pro cestování, například karantény nebo dodatečné testy. Takže to budou moct dělat, ovšem pokud to bude „nezbytné pro ochranu veřejného zdraví“. Je celkem logické, že se vlády této pravomoci nemínily zříct.

Fakticky hotová věc

Formálně podléhá dohoda ještě schválení členskými státy a také plénem Evropského parlamentu. V praxi je však už hotovo – to na začátku příštího týdne oslaví jako průlom šéfové států a vlád EU na mimořádném summitu v Bruselu. A budou mít pravdu. Dramatické finále nemění nic na tom, že výsledku bylo dosaženo s neuvěřitelnou rychlostí – vždyť Evropská komise předložila návrh legislativy o „zeleném digitálním osvědčení“ teprve 17. března. Fakt, že o dva měsíce později už máme dohodnuto konečné znění, je na evropské poměry mimořádná událost.

Karel Barták

Po úspěchu centrálního zajišťování vakcín pro všechny lidi žijící v EU a po ambiciózní investici do rozjezdu utlumené ekonomiky tak Unie učinila další pozitivní krok, který je třeba uvítat jako dobrou zprávu pro občany členských zemí a důkaz užitečnosti evropské integrace. Nyní bude důležité hlavně to, zda a jak se jednotný covid pas podaří technicky zavést, aby za šest týdnů skutečně fungoval.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu

autor: Karel Barták
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.