Koronafokus: Test, karanténa, test. Mění se pravidla pro cestování Čechů

27. duben 2021

Od tohoto týdne se mění podmínky pro cestování Čechů do některých zemí. Co ale lidé musí před cestou a po návratu z ní absolvovat a jaká opatření platí v nejoblíbenějších destinacích českých turistů? To v seriálu Koronafokus shrne redaktorka Zuzana Machálková.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Jaké změny jsou na takzvaném cestovatelském semaforu?

Třeba Island se přesunul do oranžově označených zemí, tedy těch se střední mírou rizika. Mírnější podmínky budou platit i pro cestování do Bulharska a na Azorské ostrovy, ty jsou teď označeny červeně. Naopak o něco složitější teď bude cestování do Litvy.

Jak zjistíme, co musíme před cestou do určitých zemí absolvovat?

Stačí se podívat na Mapu cestovatele na webu ministerstva zahraničí. Tam jsou abecedně seřazené země, u kterých je podle barvy informace o riziku infekce. Zelená představuje nejnižší riziko, aktuálně tam patří třeba Thajsko, Austrálie, Singapur nebo Nový Zéland.

Čtěte také

To ale neznamená, že při cestování do těchto zemí platí stejné podmínky, ty pak určuje každá země zvlášť.

A co je nejčastěji potřeba při cestování splnit?

Například u zmíněného Thajska musí lidé po příjezdu do země absolvovat povinnou karanténu v hotelu – na vlastní náklady. Lidé, kteří už jsou naočkovaní, musí v karanténě zůstat týden, ostatní deset dní.

Většina zemí vyžaduje potvrzení o negativním PCR testu. A samozřejmě platí běžná protiepidemická opatření, jako jsou zakrytá ústa a nos, rozestupy nebo omezení shromažďování.

Musí se Češi nechat testovat i před návratem domů?

Jedině v případě, že cestují ze zemí, které jsou na Mapě cestovatele označeny tmavě červenou. Mezi ty patří třeba Egypt, Francie, Chorvatsko, Izrael, ale taky například sousední Polsko.

Čtěte také

Nejdřív pátý den po návratu musí znovu na PCR test, do té doby musí zůstat v samoizolaci.

Pokud se lidé vrátí ze zemí, které jsou na cestovatelském semaforu označeny červeně, takže třeba ze Španělska, Itálie, Německa, Rakouska nebo Belgie, musí na PCR test do pěti dnů. V obou případech pak musí dva týdny nosit respirátor na všech veřejných místech.

Kam Češi jezdí nejčastěji? A na jaká další opatření se v těchto destinacích mají připravit?

Podle cestovních kanceláří mají Češi největší zájem o Řecko, Turecko, Egypt, Tunisko nebo Spojené arabské emiráty.

Třeba v případě Řecka se týdenní karanténě vyhnou lidé, kteří už jsou naočkovaní, nebo ti, kteří doloží negativní test. V zemi ale platí zákaz cestování mezi regiony, ten platí i pro cizince. A do května lidé nebudou moct využít ani restaurace.

Čtěte také

Mírnější protikoronavirová opatření teď platí například v Itálii. Od pondělí jsou až na pár míst země otevřené zahrádky restaurací, ve většině Itálie je možné zajít do muzea nebo do divadla a povolené už je i cestování mezi regiony. Zároveň je ale omezený počet lidí, kteří se můžou scházet, platí zákaz nočního vycházení a o víkendech jsou zavřená nákupní centra.

Ty výjimky jsou opět podrobněji rozepsány u Mapy cestovatele na webu ministerstva zahraničí.

V souvislosti s cestováním v době pandemie se mluví i o takzvaném covid pasu.

Je to Digitální zelený certifikát, který by platil pro občany Evropské unie a dokládal by informace o tom, že je člověk naočkovaný proti koronaviru, má negativní PCR test nebo protilátky po prodělání onemocnění.

O tom, kdy a jestli vůbec by mohl začít tento doklad platit, se ale ještě pořád diskutuje.

Spustit audio

Související