Novela stavebního zákona práci úřadům nijak nezjednodušuje, upozorňuje senátorka Jitka Seitlová

Senátoři vrátili do Poslanecké sněmovny novelu stavebního zákona, která mimo jiné omezuje účast ekologických spolků na stavebním řízení. Ty ostře protestují a novelu kritizují, podobně jako senátorka za KDU-ČSL a zpravodajka novely Jitka Seitlová. Novela je podle ní rozsáhlá a stavební řízení nijak nezjednodušuje.

Novela obsahuje kromě novely stavebního zákona ještě novelu dalších 46 zákonů, má navíc 38 paragrafů a 145 ustanovení. „Jestli bylo cílem zjednodušit práci stavebních úřadů, tak si myslím, že jenom tímto výčtem vidíme, že to možná bude ještě horší,“ říká s tím, že novela vyvolá nejasnosti a nejistoty.

Novela sice zkracuje řízení, ale byrokracie se téměř neruší, naopak ruší se možnost občanů vyjadřovat se k zadání územního plánu. Dalším problémem je, že některá řízení jsou převáděna na speciální stavební úřady. To ale situaci podle ní jenom komplikuje.


Stav silniční a dálniční sítě je žalostný a přijde mi hodně nefér začít tím, že hledáme viníka u vlastníků pozemků a neřešíme problém, který je stěžejní. JITKA SEITLOVÁ

Další problém se týká účasti nevládních organizací a občanských sdružení. „Téměř každý měsíc mi někdo zavolá s otázkou, jak můžeme ovlivnit řízení, aby byly ochráněny naše práva a nedošlo k horšení kvality prostředí, ve kterém žijeme,“ upozorňuje.

Zastánci novely zdůrazňují, že zákon srovnává právní stav České republiky se situací, jaký je například v Rakousku nebo Německu. S tímto názorem ale Seitlová nesouhlasí. „Je v tom úplný rozdíl z hlediska postupu, jak se řeší územní vlivy, rozhodování a stavební právo,“ říká s tím, že úroveň kvality státní správy je zcela jiná.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio