Nově založená Unie obhájců chce upozorňovat na chyby žalobců

Státní zástupci dělají chyby a místo omluvy či kárného řízení se je snaží legalizovat. Alespoň to tvrdí někteří advokáti. I proto vznikla Unie obhájců, která chce na chyby žalobců upozorňovat. V jakém stavu vlastně je naše justice? Na to se Helena Šulcová ptala prezidenta nově založené Unie obhájců Tomáše Sokola.

Chyby v důsledku nedbalosti. Také ty si chce vzít na mušku Unie obhájců. Státní zástupci totiž podle jejího prezidenta Tomáše Sokola ne vždy zvládají úlohu těch, kdo by měli dohlížet na práci policistů. „Samo o sobě by to přitom nebylo tak zásadním problémem, kdyby ovšem titíž státní zástupci nebyli velice přísní na statutární orgány obcí, které stíhají kvůli pochybení při výkonu jejich činnosti,“ říká.

Čtěte také

Státní zástupci tak podle něj druhým vyčítají chyby – formou trestního stíhání – a zároveň si nepřipouštějí, že se jich dopouštějí také. „Právě tento mix přísnosti na straně jedné a blahosklonnosti na straně druhé nás vedl k založení Unie obhájců,“ vysvětluje.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman včera v reakci na založení Unie obhájců prohlásil, že na rozdíl od ní má pocit, že státní zastupitelství pracuje dobře a dělá to, co mu ukládá zákon. Proč s tím Tomáš Sokol nesouhlasí? A souvisí vznik Unie obhájců s kauzou Nagyová? I na to se Helena Šulcová svého hosta zeptala.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio