Nová vláda se dostává do střetu zájmů, varuje Ondřej Liška před berlusconizací médií

Strana zelených si opět zvolila do svého čela Ondřeje Lišku, přestože s ním v čele dvakrát neuspěla ve volbách do Poslanecké sněmovny. Proč po těchto výsledcích stále zůstává předsedou? I tuto otázku položil Martin Veselovský po 17. hodině právě Ondřeji Liškovi.

„Převzal jsem stranu v roce 2010 půl roku před volbami. A v roce 2013 se nám podařilo získat více hlasů,“ vysvětluje a připomíná, že Strana zelených získala dva senátory i krajské zastupitele. „A rostli jsme také v posledních sněmovních volbách,“ dodává s tím, že cílem Strany zelených je získat mandát ve volbách do Evropského parlamentu a zdvojnásobit počet zastupitelů a zastupitelek.

Čtěte také

Ondřej Liška ohlásil kandidaturu na lídra Strany zelených do voleb do Evropského parlamentu. Neztratí se tak voličům v Česku z očí? „Evropský poslanec má prostor k aktivnímu výkonu mandátu a rozpočet můžou využít třeba k organizaci seminářů. Tohle však čeští poslanci nepochopili. A nebo se jim do toho nechce,“ uvažuje.

O Straně zelených navíc Ondřej Liška tvrdí, že je hlídacím psem. „Vláda se dostává do střetu zájmů,“ varuje před koncentrací vlastnictví médií v rukou jediného politika – Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO. „Potřebujeme zákon o koncentraci médií, který by tomu zabránil,“ dodává Ondřej Liška.

Čtěte také

Jak chce přijmout nový zákon, když jeho strana má jen velmi omezené legislativní možnosti? Neměla by se Strana zelených spíš zaměřit na témata, která jsou jí bližší? A co znamená posunutí jeho strany doleva?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.