Nová kniha Všude samá krása vypráví dramatické, dojemné i humorné osudy romských rodin

27. září 2021

Všude samá krása - 20. století v povídkách romských autorů. To je název nové knihy vycházející v nakladatelství Kher. Vypráví mnohé o životě Romů v komunistickém Československu, i o tom, zda 90. léta byla opravdu zlatá pro všechny.

„Jedná se o dramatické, dojemné i humorné momenty v životech romských rodin na pozadí velkých dějin – od Rakouska-Uherska přes nacistickou okupaci, poválečnou migraci ze Slovenska do Čech, normalizaci, po polistopadové změny,” prozrazuje spoluredaktorka knihy Všude samá krása Lenka Jandáková.

Autoři psali povídky o svých blízkých, ale zároveň tak nezáměrně podali zprávu o zásadních událostech 20. století z pohledu Romů.

Obálka knihy Všude samá krása

„Některé motivy – jako třeba důvody příchodu do Čech ze Slovenska či ztráta sociálních jistot po roce 1990 – se nápadně často opakují. Povídky jsme seřadili chronologicky a zdálo se nám, že v jednom celku vypovídají o tom, jak se převratné události 20. století dotkly československých Romů. Za zásadní považujeme, že o své historii autenticky vypráví sami Romové a my můžeme poznávat, jak společenské změny vnímali.”

Název Všude samá krása je překladem autentické vzpomínky pamětnice Ireny Tomášové.

„V roce 1946, kdy jí bylo 16 let, přijela na popud náborářů ze slovenské osady do Čech a ocitla se poprvé v životě v Praze.”

Ve sbírce se objevují přední romští spisovatelé, ale i začínající autoři.

„Do knihy jsme zařadili povídky doyenů romské literatury Andreje Gini, Janka Horvátha a Emila Ciny, kteří bohužel už žádné další povídky nenapíší. Součástí jsou ale samozřejmě i povídky současných, zavedených autorů jakými jsou Gejza Horváth, Erika Oláhová, Ilona Ferková, Irena Eliášová, Zlatica Rusová, atd. Máme tam i úplné nováčky – Marii Sivákovou a Moniku Hejdukovou.”

„Ti všichni se inspirovali folklorním žánrem Vareriben pal o dada / Vyprávění o předcích. Ve svých příbězích zaznamenali vzpomínky na své nejbližší.”

Některé povídky jsou uvedené dvojjazyčně, v romském i v českém jazyce.

„Deset textů z dvaadvaceti obsažených v této knize je tedy v romštině, ale vždy s českým překladem.”

Redaktorka také prozradila, kde mohou zájemci knihu získat:

„Kniha je k dostání prostřednictví distribuční sítě knihkupectví Kosmas a v e-shopu nakladatelství Kher na www.kher.cz.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.