Boj o Bílý dům. Jaká témata hýbají volbou, která ovlivní celý svět?

Kdyby všichni ti mocní muži mohli otěhotnět, byla by situace interrupcí v Americe jiná, myslí si bývalá učitelka Gina z Iowy

V úterý 5. listopadu si Američané zvolí nového prezidenta, který ve funkci nahradí Joea Bidena. Jedním z témat předvolebních diskusí a mítinků byla otázka dostupnosti interrupcí. Po předloňském zrušení precedentu starého přes padesát let, který právo na umělé přerušení těhotenství garantoval, zavedla polovina z padesáti států velmi restriktivní pravidla interrupcí. Některé je dokonce zcela zakázaly.

Městečko Bristol leží přesně na hranici Virginie a státu Tennessee. A tady, několik set metrů na dohled od hranice se státem Tennessee, je podlouhlá přízemní budova s hnědou střechou a docela velkým parkovištěm. V té je Woman's Health Clinic. Je to zařízení, kde žena může podstoupit interrupci. Ještě před dvěma lety byla taková klinika na druhé straně hranice ve státě Tennessee, ale když tam zakázali potraty úplně, přestěhovala se sem do Virginie.

,Jsem proti zabíjení‘

Před parkovištěm stojí dva aktivisté, Warren a Ruth. Mají transparenty, které vyzývají ženy přijíždějící sem na kliniku, aby si to ještě rozmyslely, že jim bůh může pomoct s jejich problémem. Ruth je před klinikou prý proto, aby pomohla matkám, než bude pozdě. Ale bude tam i když budou po zákroku a budou mít třeba výčitky svědomí nebo je budou přepadat deprese.

Interrupční klinika v hraničním městě Bristol - na straně Virginie, kde jsou interrupce částečně povolené. Vedle v Tennessee už ne

„Podle mě se nemá žádná nevinná lidská bytost zabít. Jsem proti zabíjení. Věda už dokázala, že od momentu početí je plod v matce živá bytost. Když člověk něco udělá, může být potrestaný, ale zabít něco nevinného jen proto, že to nepřichází vhod, není správné,“ vysvětluje svůj postoj Ruth.

Pokus o získání názoru protistrany, tedy interrupční kliniky, na kterou se Český rozhlas ve spolupráci s estonskými veřejnoprávními médii zkoušel dovolat a kontaktovat i e-maily, skončil nezdarem.

Interrupční klinika v hraničním městě Bristol - na straně Virginie, kde jsou interrupce částečně povolené. Vedle v Tennessee už ne.

Při různých příležitostech a na různých místech demonstrují zastánci práva žen na svobodu rozhodování o jejich těle. Mítinku před parlamentem státu Tennessee v Nashvillu se zúčastnila i Vicy, která má se zákazem interrupcí v tomto státě osobní zkušenost.

,Musela jsem hledat pomoc jinde‘

„Před pár lety jsem kvůli těhotenství málem zemřela. Mám poruchu srážlivosti krve. Právě antikoncepce mi způsobila sraženiny v mozku. Při posledním porodu, mám díky bohu dvě děti, jsem kvůli krevním sraženinám strávila tři hodiny na jednotce intenzivní péče a doktor mi řekl, že další těhotenství bych už nemusela přežít. Když jsem ale znovu otěhotněla, musela jsem hledat pomoc jinde, protože tady v Tennessee by mi interrupci neprovedli.“

Čtěte také

Otázka interrupcí výrazně rozděluje kandidáty na prezidentský post. Kamala Harrisová slibuje, že pokud Kongres schválí celostátně zaručené právo na interrupci, ona takový zákon podepíše. Donald Trump odmítá, že by případně podepsal celostátní zákaz interrupcí, protože nic takového není potřeba.

Rozhodování o podmínkách pro provedení umělého přerušení těhotenství se po padesáti letech vrátilo do gesce jednotlivých států, a tak je to podle něj správné. Některé budou v listopadu v referendech rozhodovat, jestli chtějí zákazy potratů zachovat, nebo zmírnit.

Čtěte také

Bývalá učitelka Gina ze státu Iowa, jehož převážně republikánský parlament nedávno schválil zákaz interrupcí po šestém týdnu těhotenství, upozorňuje, že sice ženy mohou odjet za zákrokem do jiného státu, ale pokud mají zaměstnání, nemohou si na to vzít volno.

Kdyby všichni ti mocní muži, kteří po staletí rozhodují o životech druhých, mohli otěhotnět, byla by podle paní Giny situace v otázce interrupcí v Americe docela jiná, než je dnes.

V zítřejším dílu seriálu k americkým volbám se budeme věnovat otázce svobody vlastnit a nosit u sebe zbraň. 

autoři: Pavel Novák , mak
Spustit audio

Související