Jak jsem předal firmu

Rodinné firmy mění svoje majitele. První generace zakladatelů po roce 1989 se totiž z byznysu stahuje a odchází do důchodu. Jak náročné je pro rodiče předat štafetu svým dětem? Seriál Radiožurnálu Jak jsem předal firmu připravila reportérka Zuzana Švejdová.

Všechny epizody

Podle posledního průzkumu agentury IPSOS o předání podniku uvažuje víc než polovina rodinných společností. Podnikatelé, kteří rozjeli byznys krátce po listopadu 1989, totiž teď odcházejí do důchodu. Jenže většina z nich nemá přesný plán, jak společnost předat. Někteří majitelé navíc nemají žádné pokračovatele.

Čtěte také

Někteří potomci se ale nástupnictví záměrně vyhýbají. Bojí se zodpovědnosti a toho, že by pod jejich vedením firma neprosperovala.S nástupem mladší generace často dochází ve firmách ke konfliktům.

Potvrzují to dvě třetiny oslovených podniků. Podle generální ředitelky Asociace malých a středních podniků a živnostníků Evy Svobodové totiž většině firem chybí strategie jak předat vedení.

„Většina těch předávajících nemá vypracovaný plán a postupuje intuitivně. Nastává i situace, kdy to předávání není systémové, kdy zakladatel nevědomky vypouští některé věci,“ říká.

V rukách cizích investorů

Plán na předání rodinného podniku má v současnosti jen pět procent firem. Jen třetina zakladatelů využívá právní nebo poradenské firmy. Podle odhadu Asociace se přitom role rodinných firem v domácí ekonomice zvětšuje.

„Je tady nad milion firem, když nepočítáme velké firmy, tak se dá říct, že většina těchto firem má rodinný charakter. Rodinné firmy – ať už průměrem nebo lokálně – jsou opravdu největším zaměstnavatelem v soukromém sektoru. Rozhodně nadpoloviční tvorbu HDP už mají v rukou české rodinné firmy,“ potvrzuje člen představenstva Asociace Libor Musil.

Jenže v některých firmách nástupníci chybí. Někteří potomci zase využívají lukrativních nabídek, kterých je v době nízké nezaměstnanosti na trhu dostatek. Rodinné společnosti pak často končí v rukách cizích investorů.

Spustit audio