Nizozemci a islám

Nizozemci se přou o islám. Přesněji řečeno o to, jestli v sobě muslimská víra nese zárodky násilí. Debatu rozvířil nápad pravicového politika Geerta Wilderse natočit desetiminutový dokument, v němž vysvětluje svůj názor na to, že Korán inspiruje k netoleranci, vraždám a terorismu.

V žádné jiné zemi se mi nepracovalo tak dobře jako v Nizozemsku. I náhodný respondent na amsterodamské ulici dokáže udělat ze statisticky nevypovídající ankety poutavý rozhovor. Hravě vám přednese v angličtině na mikrofon rozbor politické situace, historický výklad nebo převypráví vlastní zajímavý příběh.

Přičítám to historické otevřenosti a toleranci, která v téhle zemi po staletí vládne. Není samo sebou, že právě v tomto království hledali útočiště lidé, jinde na světě pronásledovaní kvůli své víře. Nejenom protestanti jako Jan Amos Komenský, ale i katolíci, kteří se cítili v tolerantním protestantském království svobodněji než v sousedním Vlámsku za španělské nadvlády. Židé do Nizozemska přicházeli v dobách, kdy je vyháněli z jiných zemí západní a východní Evropy.

Teď to vypadá, že se duch tolerance postupně vytrácí. Nizozemci si stále připomínají politika Pima Fortuyna, zavražděného v roce 2002 holandským aktivistou kvůli kritice muslimů. V živé paměti je i šok z vraždy režiséra Theo van Gogha o dva roky později, který v krátkém dokumentu kritizoval postavení žen v islámském světě. Radikální muslim si na něj počkal, když jel na kole do práce a přímo na ulici do něj vypálil osm kulek. Pak mu prořízl hrdlo a do těla zabodl dva nože. Jedním z nich připíchl na tělo mrtvého vzkaz vyhrožující západním vládám, Židům a političce Ayaan Hirši Ali, která se na dokumentu podílela.

Logo

Nenašel jsme záznam o tom, že by s podobnou motivací v Nizozemsku vraždil příslušník jiné víry než muslimské. Geert Wilders je možná jen populista, kterému nejde o nic jiného než o to, zneužít provokace k získání voličů. Ale kdyby ho úřady umlčely, znamenalo by to, že se Nizozemsko stalo obětí vlastní tolerance. A to by bylo velmi smutné.

autor: vpo
Spustit audio