Nezisková organizace Romodrom vyhlásila humanitární sbírku pro Romy z ukrajinského Mukačeva

8. leden 2024

Nezisková organizace Romodrom podporuje osoby ohrožené sociálním vyloučením už 23 let. Pomáhá jim se zajištěním základních životních potřeb a s integrací do společnosti. Hlavní tváří nové sbírky, jež byla zahájena 3. ledna, se stal zpěvák a hudebník David Kraus.

Romodrom začal s pomocí přímo na Ukrajině v srpnu 2022. O motivaci více s Janem Husákem, který vede zahraniční a humanitární sekci neziskové organizace Romodrom.

„My jsme nepomáhali jenom ukrajinským Romům, ale i řadě etnických Ukrajinců. A pomáháme stále. K potřebě pomáhat na Ukrajině nás přivedly špatné zkušenosti, hlavně související se dvojím přístupem k romským a etnickým utečencům. Pro nás z toho vyplynulo, že nejlepší bude pomáhat přímo na místě.”

„Přesvědčení v nás posílil jeden z našich bývalých zaměstnanců, rodák z Mukačeva. Když se vrátil zpátky na Ukrajinu, kontaktoval nás s žádostí, jestli bychom nemohli přijet.”

Tak se stalo, že na Ukrajinu odjel tým Romodromu. Chtěl se přesvědčit, v jakých podmínkách tamní Romové žijí.

„První výjezd na Ukrajinu jsme podnikli v srpnu roku 2022 a hned jsme se rozhodli, že tam zůstaneme a budeme tam pomáhat.”

Podle Husáka v Mukačevu žije odhadem 16 až 17 tisíc Romů. Patrná je neskutečná bída a beznaděj. Děti na otázku, kdy naposledy jedly, nedokázaly jasně odpovědět. Většinou měly jen sladký čaj. Romodrom pro ně připravil 25 pytlů jídla, které pro jednu rodinu vystačily na 2 až 3 týdny. Za zkušeností vyplynulo rozhodnutí se na Ukrajinu pravidelně jednou za měsíc vracet a pomoc postupně rozšiřovat.

Potraviny a hygienické potřeby se nakupují přímo na Ukrajině. V Mukačevu Romodrom zřídil i integrační centrum.

„V mukačevské tábora žije 16 až 17 tisíc romských obyvatel. My se rozhodli pracovat hlavně s dětmi. Zjistili jsme nejenom alarmující výši negramotnosti, ale zároveň i zájem o vzdělávání. Proto jsem se spojili s jedním vlastníkem soukromého objektu, který souhlasil s tím, že nám část pronajme. Tu jsme za pomoci místních opravili a zřídili integrační centrum, které má dnes dvě třídy, do kterých dochází 60 dětí. Děti dostávají snídani a oběd, mají dvě učitelky z tamní základní školy, dvě asistentky a jednu sociální pracovnici. Celý tým pomáhá nejen dětem, ale i jejich rodinám s překonáním tíživé, sociálně ekonomické situace.”

Romodrom pravidelně pomáhá i v dalších městech na Ukrajině.

„Působíme v Peričinu a v Zaričevu. Na obou místech žije zhruba 300 až 350 osob. V Zaričevu jsme navázali kontakt s místním pastorem, který tam vede skupinu dětí a my mu nyní poskytujeme humanitární pomoc. V Peričinu jsme se spojili s místním prostředníkem humanitární pomoci.”

Sbírka pro děti z Mukačeva probíhá ve dnech 8. až 12. ledna 2024. Více informací na stránkách Romodromu.

Spustit audio