Nezapomeňte na Mezinárodní den památek! Nabízíme tipy na víkend

15. duben 2016

Už víte, kam o víkendu zamířit? Zkuste třeba Pouliční slavnost Radia Wave na pražských Vinohradech, nebo oslavy Mezinárodního dne památek – v Českém Krumlově se chystá historický průvod, Hrubý Rohozec můžete prozkoumat od sklepa po půdu a na zámku Opočno navštívíte pánskou koupelnu. Hezkou sobotu a neděli!

Pouliční slavnost Radia Wave
Nenechte si v sobotu ujít Pouliční slavnost Radia Wave. Začíná ve 14 hodin a najdete ji na Vinohradské a v Balbínově ulici v Praze, hned u budovy Českého rozhlasu. Vystoupí například Hugo Toxx, Načeva a Karaoke Tundra, Lo/ve nebo Schwarzprior. Čekají vás mimoto stánky s domácím jídlem, chill-out zóna nebo program pro děti v režii Rádia Junior. Budete mít možnost stát se také součástí projektu Generation What, který mapuje současnou mladou generaci v evropských zemích a na němž se Český rozhlas podílí.

Kostýmovaný průvod v Českém Krumlově
Mezinárodní den památek můžete slavit tento víkend třeba na jihočeských památkách ve správě Národního památkového ústavu. Českým Krumlovem projde v sobotu historický kostýmovaný průvod na téma Mocenské spory Rožmberků s císařem Karlem IV. Průvod vychází ve 14 hodin od Barokního divadla (V. zámecké nádvoří). Na II. zámeckém nádvoří bude vysvětlena podstata sporů, na náměstí Svornosti bude spor vyřešen a poté bude program pokračovat v Městském divadle od 16 hodin Beneficí pro Janu Sedláčkovou.

Zámecké prohlídky v Jindřichově Hradci
Na zámku v Jindřichově Hradci vás po celý víkend čekají mimořádné prohlídky Španělského křídla (Divadelní a Rytířský sál, středověká soukromá kaple nejvyššího purkrabí Království českého Jindřicha IV. z Hradce, unikátní místnost Soudnice s nástěnnými malbami z konce 15. století). V Třeboni navštivte v sobotu na nádvoří zámku květinový trh a ve Schwarzenberském sále vystoupení souboru historických tanců Campanello a šermířské skupiny Bratři z Růže, v 11 a 14.30 hodin.

Čtěte také

Interaktnivní prohlídka pro děti na Grabštejně
Pojďte oslavit Mezinárodní den památek třeba návštěvou památek v Libereckém kraji. Jednou z prvních akcí bude tuto sobotu interaktivní prohlídka pro dětské návštěvníky na Grabštejně u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Při ní si malí návštěvníci vyrobí i hradního pána ve zmenšené podobě. Zámek Lemberk v Jablonném v Podještědí na sobotu chystá procházku s povídáním zaměřeném na výročí 260 let od zahájení sedmileté války, jež významně zasáhla do historie zámku. Milovníky architektury osloví nabídka Hrubého Rohozce, protože budou moci zámek prozkoumat od sklepů až po půdu. Na prohlídky po nejstarších částech původního krajířovského pozdně gotického zámku u Turnova mohou návštěvníci vyrazit v sobotu 16. a neděli 17. dubna.

Pohádkové prohlídky s princeznou
Při příležitosti pondělního Mezinárodního dne památek a historických sídel pozve zámek v Mníšku pod Brdy v neděli své návštěvníky zdarma na prohlídku I. okruhu s bohatě vybavenými reprezentačními místnostmi. Dětské návštěvníky zveme v sobotu i neděli 16. a 17. 4. na Pohádkové prohlídky s princeznou.

Nenechte si ujít mimořádné prohlídku ve Velkém Březně
Zámek Velké Březno vás v sobotu zve na mimořádné prohlídky. Uvidíte i místa, kam se běžně nepodíváte, navštívíte skoro všechny místnosti, které na zámku jsou. Uvidíte navíc Dolní knihovnu, Hraběcí salonek, Velkou jídelnu, Badatelnu, Kancelář správy zámku, podíváte se na zámecké půdy, do kopule věže. K tomu se dozvíte, jak je u nás organizována správa památek, památková péče a co všechno se na takovém zámku musí dělat.

Velké Březno

Komentované prohlídky na ratibořickém zámku
Mezinárodní den památek si můžete v sobotu a v neděli připomenout také na zámku Opočno, kde bude mimořádně přístupná pánská koupelna. Chystají se také prohlídky ratibořického zámku s rozšířeným odborným výkladem průvodce u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Přibor na Novojičínská pořádá prohlídky a kulturní akce
Netradiční podvečerní a večerní prohlídky památek a akce připravuje na sobotu město Příbor na Novojičínsku. Lidé si budou moci zdarma prohlédnout například kostely, piaristický klášter či starý hřbitov, připravena budou rytířská vystoupení, průvod s loučemi či soutěže pro děti. Program začne v 16 hodin koncertem pěveckého sboru Valentin v refektáři piaristického kláštera. V 17 hodin se pak na náměstí uskuteční slavnostní ceremonie, příjezd krále s družinou. Rovněž od 17 hodin bude v Muzeu a pamětní síni Sigmunda Freuda k vidění jednodenní výstava Obchod Sasín z Příbora. Od 21 hodin se budou konat prohlídky starého hřbitova.

Čtěte také

Pohádky v pražském Divadle ABC
V sobotu od 15 hodin pořádá pražské Divadlo ABC zábavné pohádkové odpoledne pro malé diváky i jejich rodiče. Těšit se můžete na pohádku O dobrém jídle aneb Když dobře baštíš v podání divadla Vocaď Pocaď. Pohádka vypráví o tom, co se stane, když dva malí kluci celý den jedí jen z tajného šuplíku plného sladkostí. Rodiče si budou moct dát výbornou kávu a pro děti bude přichystaná malá svačinka.

Martina Sáblíková na akci Zkus to ne!bezpečně!
V Praze se vydejte v sobotu od 10 hodin na dopravně bezpečnostní akci Zkus to ne!bezpečně!, která je pořádána v rámci měsíce bezpečnosti. Od 13 do 16 hodin by se akce měla zúčastnit rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Martina Sáblíková

Do Máslovic za máslem
Vydejte se v sobotu na turistický pochod Máslovická šlápota aneb Šlapeme do Máslovic stloukat máslo. K dobré pohodě zahrají Máslovické drnkačky a BRASS BAND Rakovník, pro děti je připraveno divadlo a tvořivé dílny. Budete si moci vyzkoušet stloukání másla a můžete soutěžit v pojídání chleba s máslem. Do Máslovic můžete vyrazit v sobotu ráno z Prahy od libeňského zámku nebo z Kralup nad Vltavou a dalším startovním místem je Odolena Voda.

Kolem církevních památek v Náměšti nad Oslavou
V sobotu 16. dubna se uskuteční již 13. ročník Velikonočního výšlapu kolem církevních památek v okolí Náměště nad Oslavou. Letos jsou připraveny nové trasy, při kterých budou moci účastníci pěšky, nebo na kole navštívit například kapličky, kostely a kříže Pucova, nebo Jasenice. Délka tras je od 8 do 35 kilometrů a startuje se mezi 8 až 10 hodinou od kostela v Náměšti.

Japonský loutkář v Malovicích
Udělejte si o víkendu výlet na Švestkový Dvůr v Malovicích nedaleko jihočeských Vodňan. V sobotu zahraje Pohádky pro malé i velké japonský loutkář Nori Sawa. Po Pohádkách můžete navštívit meotarový workshop. Představení začíná v 16 hodin.

Nové muzeum v Terezíně
V Terezíně se v sobotu v 10 hodin slavnostně otevírá Muzeum Františka Josefa I.

Jezdecké slavnosti na zámku Kačina

Otevřené půdy na zámku v Náchodě
Na zámku v Náchodě se v neděli můžete projít půdami nad hlavními zámeckými budovami a to u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Zámecká pouť na Kačině
Vydejte se v neděli na zámek Kačina na Kutnohorsku. V 10 hodin tam začíná zámecká pouť, která otevře turistickou sezonu.

Madona zlatokorunská na Zlaté Koruně
V neděli budete mít první možnost vidět v klášteře ve Zlaté Koruně gotický deskový obraz Madona zlatokorunská. Obraz byl namalovaný mezi lety 1410 až 1420 pravděpodobně v pražské dílně a do jižních Čech se vrátil po 78 letech.

Jazzový festival v Brně
Na festivalu JazzFest Brno v Sono centru vystoupí v neděli od 19.30 kvarteta španělského kytaristy Alberta Villy a polského trumpetisty Tomasze Stanka. Při koncertu převezme čtyřiaosmdesátiletý Jan Konopásek Cenu Gustava Broma.

Syn Thora Heyerdahla v pražském kině Aero
Nenechte si v neděli ujít v pražském kině Aero přednášku nejstaršího syna norského etnografa a mořeplavce Thora Heyerdahla. Začíná v 18 hodin a bude simultánně tlumočena.

Chorvatský klavírista zahraje v Divadle Hybernia
V pražském Divadle Hybernia má v neděli od 19 hodin koncert chorvatský klavírní virtuos Maksim Mrvica.

Neznámé role skaldatele Antonína Dvořáka
Národní muzeum otevřelo v pražském Muzeu Antonína Dvořáka novou výstavu Antonín Dvořák interpret. Představuje skladatele v méně známých rolích dirigenta, klavíristy, varhaníka a violisty. Výstava Antonín Dvořák interpret prezentuje unikátní nástroje – dvě violy a skladatelův klavír značky Bösendorfer a další zajímavé předměty související se skladatelovým interpretačním uměním. Návštěvníci si budou moci prohlédnout dirigentskou taktovku či skřipec sloužící k uchycení not na Dvořákův klavír. Zajímavostí jsou i brýle, které Dvořák používal při dirigování orchestru, a stříbrné pouzdro na doutníky – dar od českých hudebníků, který dostal před svým dirigentským vystoupením v Moskvě.

Čtěte také

Veduty na zámku Fryštát
Na zámku Fryštát v Karviné je nově vystavena kolekce více než 60 vedut moravských a slezských měst. Představují dobové stylizované pohledy na města, hrady, zámky a krajinu v první polovině 19. století.

Automobiloví veteráni ve Strnadicích
Muzeum automobilů ve Strnadicích na Benešovsku, zaměřené na poválečné vozy především ze zemí někdejšího východního bloku, vstupuje do druhé sezony s rozšířenou expozicí. Přibylo asi 30 aut, celkově sbírka zahrnuje kolem 150 exponátů. Takzvané RetroAutoMuzeum se veřejnosti opět otevře tuto sobotu. Návštěvníci si mohou připomenout, v jakých vozech lidé z někdejších socialistických zemí jezdili od roku 1948 až do 90. let. Sbírka, zpřístupněná poprvé v loňském roce, neopomíjí ani kontext doby. Na informačních panelech se návštěvník například dozví, kolik který vůz stál a další zajímavosti.

Členové Veteran klubu Pardubice a jejich aerovky na projížďce

Z historie lázeňství v Luhačovicích
Výstavu o historii lázeňské léčby v Luhačovicích připravilo Muzeum luhačovického Zálesí. Lidé uvidí ve velkých formátech archivní fotografie zachycující lázeňské procedury, výstava představí také významné lékaře a jejich metody. Zajímavostí je zkamenělý kmen lípy, který sloužil při čerpání luhačovické minerální vody lovcům mamutů.

Poklad zlatých mincí v Olomouci
Vlastivědné muzeum v Olomouci vystavuje poprvé poklad zlatých mincí, které vykopal jejich nálezce na šibeničním vrchu v Uničově na Olomoucku v roce 1911. Podle odborníků má sbírka nevyčíslitelnou hodnotu, jde o jeden z největších zlatých nálezů v tuzemsku. Nález obsahoval 352 mincí, muzeum představuje polovinu z nich. Výstava s názvem Uničovský zlatý poklad – Utajený příběh šibeničního vrchu bude otevřena za přísných bezpečnostních podmínek od čtvrtka do 5. června.

Výstava fotografa Pavla Baňka
Dílo fotografa Pavla Baňky představuje Dům umění v Ústí nad Labem. Baňka je významnou postavou na scéně současné umělecké fotografie. Patří mezi generaci, která na přelomu 80. a 90. let vytvářela nové chápání fotografie jako výtvarného prostředku.

Čtěte také

Mozartovské výročí v Národní knihovně v Praze
Ukázku z tvorby amerického lékaře a kreslíře Marka Podwala, který zobrazuje vztah Pražanů ke slavnému Wolfgangu Amadeu Mozartovi, vystavuje Národní knihovna v Praze. Připojuje se tak k letošním oslavám dvojího mozartovského výročí. Expozici v Klementinu doplňují unikátní archiválie z fondu Národní knihovny. K nejcennějším exemplářům na výstavě patří korespondence pocházející z rukou samotného Mozarta a členů jeho rodiny.

Fotografické výstavy v Jindřichově Hradci
Vernisáží tří výstav najednou zahájilo letošní sezónu Muzeum fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. První výstava má název Jovan Dezort - Co odnesl čas, název druhé zní Antonín Kratochvíl a jeho žáci - Trojský element, třetí expozice je vytvořena z děl studentů a pedagogů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity a jmenuje se Od fotografie k plakátu.

Grafiky Eduarda Ovčáčka
Galerie výtvarného umění v Ostravě potřetí vystavuje grafiky Eduarda Ovčáčka. Tentokrát jeho grafické listy inspirované partiturou opery Leoše Janáčka Z mrtvého domu. Umělec loni 200 svých děl instituci věnoval, galerie s velkorysým darem postupně seznamuje veřejnost. Expozice nazvaná Eduard Ovčáček / Grafika je dar III. bude k vidění do 5. června.

Eduard Ovčáček: 6A, 1970 /  peripetie písma & znaků / 11. 7. - 29. 9. 2007 / Galerie Smečky

Výstava Začalo to kamenem v Brně
Dějiny opomíjených, avšak důležitých věcí, třeba patníků u cest, představuje nová výstava v Technickém muzeu v Brně. Autor Bořivoj Sojka ji nazval Začalo to kamenem. Je rozčleněna do tematických celků věnovaných milníkům, rozcestníkům, mezníkům, hraničním kamenům i novějšímu dopravnímu značení.

Expozice Hurá do školy!
V chebském muzeu začala výstava o historii školství, kterou ukazuje hlavně na vývoji školního vybavení. Návštěvníci expozice Hurá do školy! se seznámí s tím, čím a do čeho děti psaly, v jakých lavicích seděly nebo z jakých učebnic se učily. Vedle slabikářů, aktovek, písanek a psacích potřeb návštěvníci uvidí množství didaktických obrazů určených k výuce abecedy, prvotního počítání či krasopisu.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu