Nesmíme dovolit, aby si Babiš úspěchy jiných přivlastnil, říká Kateřina Konečná z KSČM

Komunisté podpoří vládu hnutí ANO a ČSSD, nicméně vedení strany nebylo v této otázce úplně jednotné. Europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná také připouští, že od začátku vyjednávání panovala obava, zda by podpora vlády neuškodila straně u voličů.

„Všichni známe Andreje Babiše za dobu, co působí v české politice, určitě nepatří k těm, kteří by nevyužívali mediální prostor, protože ho prostě vlastní,“ říká.

Dodává také, že komunisté chtějí být k voličům důslední a být daleko více mezi nimi, a to nejenom poslanci. „Je to o každodenní komunikaci, vysvětlování jednotlivých věcí, které se odehrávají v Poslanecké sněmovně,“ popisuje.

Kateřina Valachová: Trváme na nominaci Pocheho na post ministra zahraničí

Kateřina Valachová, poslankyně ČSSD a bývalá ministryně školství

Možnost menšinové vlády sociální demokracie a hnutí ANO je v tuto chvíli jedinou šancí, jak dosáhnout stabilní vlády. Takový je názor místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové, která potvrzuje, že Miroslav Poche je nadále nominant ČSSD na post ministra zahraničí.

Komunistům podle ní při rozhodování o podpoře vlády nešlo o zvýšení voličských preferencí, ale o prosazení části volebního programu v rámci tříletého mandátu.

„Nevedli jsme ani debatu o tom, jak si navýšit volební preference, ale o tom, jak dokázat lidem, že komunisté, když něco slíbí, tak to i splní, nebo donutí vládu, aby to splnila,“ vyzdvihuje.  

Souhlasí také s názorem, že Andrej Babiš si dovede úspěchy jiných velmi jednoduše přivlastňovat. „Nesmíme mu to dovolit,“ uzavírá.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio