Kateřina Valachová: Trváme na nominaci Pocheho na post ministra zahraničí

Možnost menšinové vlády sociální demokracie a hnutí ANO je v tuto chvíli jedinou šancí, jak dosáhnout stabilní vlády. Takový je názor místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové, která potvrzuje, že Miroslav Poche je nadále nominant ČSSD na post ministra zahraničí.

„Pro lidi je v tuto chvíli důležité, že zahraniční politika země je prozápadní, proevropská, že garantujeme bezpečnost, směřování země tak, jak jsme zvyklí v minulých letech po roce 1989,“ vysvětluje.

Miroslav Kalousek: Prezident i premiér nerespektují principy právního státu

Top 09 tisková konference Miroslav Kalousek

Andrej Babiš evidentně ustupuje, což je nebezpečný element. Upozorňuje na to předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že nikdo nemá jistotu, že ministerstvo zahraničí řídí člověk, který je k tomu v souladu s ústavou oprávněný.

Během letních měsíců chtějí sociální demokraté podle Valachové zajistit, aby nominace Pocheho byla buď akceptovaná, nebo se našlo nějaké jiné řešení.

„V tuto chvíli platí nominace pana Pocheho, platí to, že zahraničí má pod svou odpovědností sociální demokracie, a to je to, co jsme slíbili voličům,“ zdůrazňuje.

Připouští také, že prezident Miloš Zeman jde velmi často na ostří hrany dodržení ústavy, v souvislosti s nejmenováním Pocheho ji ale neporušil.

„Andrej Babiš nějaký krok směrem k prezidentovi udělal, pověření pana Hamáčka ministrem zahraničí je dočasné řešení,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio