Neseďte doma! Máme pro vás tipy, jak si užít Vánoce

22. prosinec 2014

Vánoční svátky si můžete užívat v zoologické zahradě v Brně, kde uvidíte krmení zvířat. Pár dobrot s sebou vezměte na Štědrý den k zámeckému příkopu v Českém Krumlově. Ráno tam budou krmit medvědy. Poetické vánoční prohlídky hradu Šternberk vás čekají na Boží hod a na Štěpána si nenechte ujít v Praze Memoriál Alfreda Nikodéma. Je to nejstarší otužilecká akce v Česku.

Koncert v Lipnici nad Sázavou
Navštivte 23. prosince vánoční koncert pěveckého sboru ZUŠ v Lipnici nad Sázavou. Malé horké občerstvení a betlémy se na vás těší. Koncert zazní v prvním patře Thurnovského paláce od 17 hodin.

Návštěva opuštěných zvířat v pražské Troji
Udělat radost můžete na Štědrý den nejen svým blízkým, ale také opuštěným zvířatům. Navštívit je můžete v rámci dne otevřených dveří v útulku v pražské Troji. Opuštěným psům můžete přinést krmení nebo výbavu a odnést si naopak můžete nového zvířecího kamaráda. Kromě toho uvidíte, jak se cvičí služební psi městské policie a jak bydlí služební koně. Do trojského útulku se můžete vydat až do 15. hodiny.

Čtěte také

Vánoční nadílka medvědům v Českém Krumlově
Tradiční vánoční nadílka medvědům v zámeckém příkopě v Českém Krumlově začíná na Štědrý den v 9 hodin.

Na Náchodsku uslyšíte vytrubování z radnice
Štědrovečerní vytrubování z balkónu červenokostelecké radnice na Náchodsku bude znít od 23.15 hodin.

Prohlídky podzemí v pevnosti Josefov
Nenechte si ujít Štědrý den v pevnosti Josefov. Od 9 hodin jsou připraveny prohlídky podzemí.

Štědrovečerní zpívání v Pardubicích
Štědrovečerní muzejní noc můžete prožít ve Východočeském muzeu v Pardubicích. Ve 23 hodin začíná Štědrovečerní zpívání na Pernštýnském náměstí a od půlnoci pak zpívání ve Východočeském divadle.

vánoční dárky

Koledování v Litomyšli
Štědrovečerní koledování je připraveno od 13.30 hodin v Regionálním muzeu v Litomyšli. Čeká vás zpívání se skupinou Věneband, betlémské světlo a vyhlídka kostela.

Liberecká zoo zve na vánoční prohlídku
Tradiční vánoční prohlídka v liberecké zoo s dobrovolným vstupným začíná na Štědrý den už ráno. Zoo se návštěvníkům uzavře v 15.30 hodin.

Otužilci se sejdou u přehrady Mšeno
Jste otužilí? Nesmíte vynechat tradiční vánoční koupání otužilců v jablonecké přehradě. Odehraje se na Štědrý den od 10 hodin na přehradě Mšeno.

Živý betlém v Měříně
V Měříně na Vysočině vás čeká na Štědrý den od 10 hodin živý betlém. V představení účinkují desítky herců a součástí jsou živá zvířata. Druhé vystoupení můžete vidět od 20.30 hodin.

Čtěte také

V zoo v Brně se koná speciální krmení zvířat
V zoologické zahradě v Brně začíná na Štědrý den v 9.30 hodin štědrodenní krmení zvířat.

Poetické vánoční prohlídky hradu Šternberk
Na první svátek vánoční se uskuteční Poetické vánoční prohlídky hradu Šternberk v netradičním podvečerním čase. Návštěvníci se také dozvědí mnoho zajímavého o historii Vánoc a vánočních tradicích. V rámci prohlídky uslyšíte vánoční koledy a půvabné příběhy z knihy Příběhy vánoční noci. V hradní kapli bude připraveno hudební vystoupení, kde zazní známé vánoční melodie. Prohlídky začínají v 16, 17 a 18 hodin.

Vánoce na Radyni s teplým čajem a koledou
Vánoce na hradu Radyni si můžete užít 25 a 26. prosince. Hrad Radyně bude mimořádně zpřístupněn veřejnosti. Otevřeno bude od 14 do 16 hodin. Dostanete i teplý čaj a malou koledu.

Vánoční trhy, betlém

Na Pražském hradě uvidíte živý betlém
Živý betlém na Pražském hradě můžete na Boží hod vidět v 15 a 16 hodin. Opakovat se bude i v pátek 26. prosince.

Vodáci se těší na Lužnici
Vánoční sjezd řeky Lužnice, při kterém vodáci sjíždí osmikilometrový úsek ze Suchdola nad Lužnicí k jezu Pilař, je nachystaný na Boží hod od 10 hodin. Sraz je u mostu směrem na Klikov v 10 hodin.

Česká mše vánoční v Litoměřicích
V bývalém jezuitském kostele Zvěstování Panně Marii v Litoměřicích si můžete 25.prosince poslechnout od 17 hodin Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.

Živý betlém na vás čeká také v Rajhradě u Brna
Několik desítek farníků utvoří na Boží hod vánoční na nádvoří kláštera v Rajhradě u Brna živý betlém, na který se každoročně chodí podívat stovky lidí.

Čtěte také

Příběh narození Ježíška ve Františkových Lázních
Společenský sál Císařských lázní ve Františkových Lázních na první svátek vánoční nabídne sváteční program folklórního souboru Marjánek. Účinkující chtějí připomenout příběh narození Ježíška. Společně s diváky si zazpívají nejznámější vánoční koledy. Zamiřte tedy do renesančních Císařských lázní v 19.30 hodin.

Otužilci se sejdou v Praze
Nenechte si na Štěpána ujít v Praze Memoriál Alfreda Nikodéma. Jde o už 68. ročník nejstarší otužilecké akce v České republice. Do vody se otužilci ponoří na severním cípu Slovanského ostrova v 11 hodin.

Oslava Vánoc na středověkém Buchlově
Většina hradů a zámků bývá v zimním období návštěvníkům uzavřena. Nejinak je to i na středověkém Buchlově. Jedinou výjimkou je svátek svatého Štěpána, kdy se brána Buchlova od 10 do 15 hodin návštěvníkům otevře. Hrad Buchlov se tak stává už tradičním místem setkávání se přátel, známých a kamarádů, kteří si na tomto místě popřejí do nového roku a připijí hřejivým punčem, svařákem, medovinou nebo čajem z buchlovské lípy.

zvonečky

Ve výstavních prostorách hradu bude připravena výstavu betlémů, která se každým rokem rozrůstá o nové exponáty. Nádvořím budou znít středověké koledy a každou hodinu bude k vidění malé divadelní představení živého betléma s klaněním tří králů.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži zve na vánoční prohlídky
Vánoční atmosféru můžete zažít na Arcibiskupském zámku v Kroměříži, a to od 26. do 31. prosince. Přístupné budou nejen reprezentační sály, ale i zámecká věž a Květná zahrada. Zámek bude otevřen vždy od 12 do 16 hodin a komentované prohlídky vánočně vyzdobených interiérů vás čekají každou celou hodinu, tedy ve 12, 13, 14 a v 15 hodin.

Oživený betlém na vás čeká v Kladrubech
Klášter Kladruby zve 26. prosince na oživený betlém. Divadelní představení na nádvoří kláštera začíná ve 12 hodin.

Čtěte také

Koledování na zámku v Ratibořicích
Vánoční koledování v podání dětí i dospělých z Folklorního souboru Barunka z České Skalice vás čeká 26. prosince na zámku v Ratibořicích. Uslyšíte známé i nově objevené zapomenuté kolední písně. Koledování začíná v 15 hodin.

Koncert Terezy Mátlové a Radka Krejčího na zámku Sychrov
Pojďte si vyslechnout vánoční koncert Terezy Mátlové a Radka Krejčího za klavírního doprovodu Šárky Knížetové na zámek Sychrov. Koncert se koná 26. prosince v 16 hodin.

Vánoční prohlídky zámku v Horšovském Týně
Tradiční vánoční prohlídky na zámku v Horšovském Týně se blíží. Opět je pro vás od 26. do 31. prosince připraven vzácný voskový betlém a vánoční výzdoba. Máte také jedinečnou možnost se přijít podívat na odhalenou Vlčí jámu.

Vánoční program Divadlo ABC a Rokoko
Navštivte mezi svátky pražské Divadlo ABC a Rokoko hrají od 26. prosince až do konce roku každý den. Na vánoční atmosféru vás naladí představení plné koled České Vánoce. Skvělé herecké výkony uvidíte třeba v inscenaci Kdo se bojí Virginie Woolfové? s Veronikou Gajerovou v hlavní roli nebo v Molly Sweeney s Danou Batulkovou. Pobavíte se u komedií Kancl, Drž mě pevně, miluj mě zlehka nebo Holky z kalendáře.

Divadlo ABC v Praze

Koncert Štěpánské koledování na Karlštejmě
Vánoční koncert Štěpánské koledování v podání vokálně instrumentální skupiny CHaire z Příbrami pod uměleckým vedením pana Josefa Krčka uslyšíte 27. prosince na hradě Karlštejn. A nezapomeňte si s sebou vzít zvonečky!

Vánoční prohlídky zámkem v Litomyšli
Vánoční svátky si můžete zpestřit návštěvou zámku v Litomyšli. O víkendu se tam konají prohlídky vánočně vyzdobenou kaplí a reprezentačními pokoji. Začínají v 11, 13 a 15 hodin. Výjimečně bude součástí prohlídek místo zámeckého divadla zámecká kaple, která byla středobodem oslav vánočních svátků.

Zámek Slatiňany zve na vánoční prohlídky
Zapomeňte na předvánoční stres a shon a přijeďte podlehnout kouzelné zimní atmosféře zámku ve Slatiňanech. Čekají vás přepychově zařízené a vánočně vyzdobené pokoje, ve kterých trávila před polovinou minulého století nejradostnější dny v roce knížecí rodina. Zámecké interiéry se vám během šesti prosincových dnů představí v nevídané kráse.

V jídelně bude bohatě prostřený stůl očekávat návštěvu vzácných hostů, pod vánočním stromem najdete štědrou nadílku pro velké i malé obyvatele zámku a reprezentační salóny zazáří v působivém světle lustrů a lamp. Půlhodinová procházka vánočním zámkem vyvrcholí v zámecké knihovně, která bude zařízena tak, jak si ji pamatovali poslední majitelé. Prohlídky od 20. do 26. prosince se konají vždy v 11, 12, 13 a 14 hodin.

Čtěte také

Projděte nejkrásnějšími komnatami na zámku Hrubý Rohozec
Vydejte se o víkendu na zámek Hrubý Rohozec. Čekají vás tam vánoční prohlídky okruhem, který propojí nejkrásnější komnaty prvního i druhého okruhu. Návštěvníci se také dozví, jak poslední majitelé slavili Vánoce a co nacházeli pod stromečkem.

Na zámku Sychrov pro vás mají dárky
Prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých interiérů doplněných o původní historické betlémy a vánoční stromky s originálními ručně malovanými ozdobami vás o víkendu čekají na zámku Sychrov na Liberecku. Pro každého je připraven drobný dárek.

Podívejte se do venkovního areálu zámku ve Vranově nad Dyjí!
Udělejte si výlet na zámek do Vranova nad Dyjí. Od 26. do 31. prosince bude zdarma zpřístupněn venkovní areál vranovského zámku s atraktivní vyhlídkou do údolí, a to od 10 hodin do 16 hodin. K tomu bude od 26. do 31. prosince otevřena vinárna, která od 11 do 16 hodin nabídne teplou medovinu, vína ze znojemské oblasti, svařená vína, kávu, čaj a cukroví. Zájemci o historii budou mít příležitost zúčastnit se komentovaných prohlídek nasvícené části vánočně vyzdobených historických interiérů a zámecké kaple s papírovými betlémy z bohaté sbírky paní Marie Dvořákové ze Šaratic. Prohlídky začínají každou celou hodinu od 11 hodin do 15 hodin.

Hudební festival Vánoční prázdniny v Telči
Koncertem skupiny Nezmaři začíná v sobotu 27. prosince hudební festival Vánoční prázdniny v Telči. Vedle koncertů jsou tradiční součástí výlety do okolí města.

vánoční ozdoba

Představení pro děti na hradě Šternberk
V neděli se od 15 hodin uskuteční dvě divadelní představení pro děti na hradě Šternberk. Uvidí pohádky O Budulínkovi a Červená karkulka.

Hrad Kašperk se vám otevírá
Vánoční čas a konec roku je jedním z nejkrásnějších období celého roku. Hrad Kašperk každý rok touto dobou otevírá své brány všem návštěvníkům, kteří chtějí strávit toto období v příjemném prostředí nejvýše položeného královského hradu v Čechách. Nejinak tomu bude i letos, kdy bude Kašperk možné navštívit od 28. prosince až do 1. ledna.

Koncert připomene 25. výročí zvolení Václava Havla prezidentem
Charitativní koncert s názvem Nechte je zpívat! ke 25. výročí zvolení Václava Havla prezidentem Československa se uskuteční 29. prosince v Lucerně. Vystoupí domácí kapely i zakázaní nebo potlačovaní umělci z Ruska a Kuby upozorňující na porušování lidských práv ve svých zemích. Do Prahy se po roce a půl vrátí kubánská kapela Porno para Ricardo, která je považována za ukázku existujícího nesouhlasu kubánské mládeže s komunistickým státem a kubánskou revolucí. Akce se dále zúčastní bratislavská kapela Živé kvety. Z domácích skupin vystoupí The Plastic People of the Universe, Peneři strýčka Homeboye, folková kapela Kieslowski, folkrocková Olga Königová alias Ille a písničkář Kittchen.

Čtěte také

Výstava Anděl domácí ve Vizovicích
Na zámku ve Vizovicích je až do Silvestra k vidění výstava Angelus Domesticus. Výstava je otevřena denně od 14 do 17 hodin, a to až do 31. prosince. Už tradičně bude pro návštěvníky otevřena i zámecká kaple, a to od 24. do 28. prosince od 14 do 17 hodin.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu