Nenechte se nutit: Jméno pro dítě nemusíte vybrat před porodem

19. září 2014
Žurnál servis

Řada porodnic požaduje, aby rodiče už před porodem odevzdali podepsaný formulář se jmény vybranými pro očekávané miminko. Jenže rodiče nic takového podepisovat nemusí; pro dítě mohou vybrat jméno i několik týdnů po narození. Říká to mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Vybrat jméno před porodem a předat ho lékařům při příjmu je tím nejjednodušším způsobem, jak miminko pojmenovat, ale rozhodně to není jediná možnost. Rodiče mají až měsíc na to, aby se rozhodli, jak budou svému potomkovi říkat.


Je to jedna z možností, jak pojmenovat dítě, tedy odevzdat souhlasné prohlášení u poskytovatele zdravotní péče na předepsaném tiskopise. Ale v případě, že se rodiče nedohodnou, třeba ještě nevědí, jak se bude jejich dítě jmenovat, mají možnost učinit to samé později před matričním úřadem.

„Před matričním úřadem by měli jméno oznámit přibližně do jednoho měsíce a tam by se pak jméno zapsalo do knihy narození,“ vysvětluje mluvčí Řepka.

Jestliže se rodiče nedohodnou, bude o pojmenování miminka rozhodovat soudce. „Matrikář učiní do knihy zápis ‚nezjištěno‘, podá oznámení k soudu a potom určí jméno dítěte soud,“ vysvětluje mluvčí.

Čtěte také

A jaké doklady pro pojmenování dítěte potřebujete? „Dokumenty se nosí na matriku podle místa narození. S sebou musíte mít oddací list – to v případě, že jste si pořídili dítě za dobu trvání manželství – dále doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas, a dále je důležité souhlasné prohlášení rodičů o jménu, případně o jménech dítěte. Potřebovat můžete také prohlášení rodičů o příjmení dítěte,“ vypočítává Řepka.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio