Nenechej ze zotročit! Kampaň varuje před „obchodníky“ s lidmi

19. červen 2019

Obchodování s lidmi za jakýmkoliv účelem se celosvětově stává stále závažnějším problémem. Slovenská charita spustila kampaň Nedaj sa zotročiť, jejíž součástí je videoklip kapely Gipsy čhave, který varuje před otrokářskými praktikami. Na Slovensku totiž v loňském roce úřady identifikovaly 46 obětí.

Obchod s lidmi patří mezi nejvýnosnější nelegální činnosti, zisk se odhaduje až na 150 miliard dolarů. Náklady oproti tomu činí desítky euro. Novodobými otroky se stávají i Slováci, především z východního Slovenska, uvádí Timea Stránská z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě:

„Oběti často pochází z prostředí sociálně vyloučených lokalit. Jde převážně o romské komunity. Je to hlavně proto, že se tam kombinuje několik faktorů: chudoba, nízké vzdělání, nedostatek příležitostí pracovat.“

Pachatelé oběti lákají nejčastěji přímo v romské osadě, především prostřednictvím někoho známého nebo na jeho doporučení.

„Cílové krajiny zůstávají roky stejné. Jde o Velkou Británii, Německo a Českou republiku.“

Podle odhadů obětí obchodníků s lidmi se ročně v Evropě staně okolo 250 tisíc lidí. Manažerka projektu Stop obchodování s lidmi ze Slovenské katolické charity Jana Verdura doplňuje:

„Je potřeba si uvědomit, že tito lidé chtěli od života jedno: lepší budoucnost, mít možnost postarat se o sebe i svou rodinu. Na základě této touhy byli nalákáni pracovat v nelidských podmínkách. A „obchodníci“ se k nim chovali jako k věcem.“

Dej si pozor, bráško

Slovenská katolická charita v rámci kampaně proti praktikám zotročování připravila 12 vzdělávacích akcí napříč Slovenskem, a to právě v regionech, kde je osvěta nejvíce potřebná:

„Poskytujeme sociální a psychologické poradenství, různé asistence. Lidé, kteří k nám přicházejí, mávají vysoké dluhy, nejčastěji na zdravotním pojištění. To je potřeba řešit, první, co potřebují, je návštěva lékaře.“

Svou roli hrají i sociální sítě, kde jsou velmi aktivní i mladí Romové. Kampaň tak vsadila i na sérii videí a píseň kapely Gipsy čhave s názvem Dávej si pozor, bráško, která mládeži ukazuje, že zotročení je reálné i na Slovensku a opatrnost je potřebná.

Nucená práce i sexuální zneužívání

Skutečný počet obětí ochodu s lidmi je podle odhadů vícenásobně vyšší. Někteří lidí si dokonce ani neuvědomují, že se stávají oběťmi vykořisťování. Odborníci v této souvislosti varují ty, kteří se vydají s vidinou výdělku za prací do zahraničí, aby si ověřovali zprostředkovatele a nedali se zlákat nelegálním nebo pochybným zaměstnáním. Ředitel Odboru prevence kriminality kanceláře ministerstva Josef Halcin připomíná:

„Do roku 2014 bylo nejčastější formou vykořisťování za účelem sexuálního zneužívání. Od roku 2015 je nejčastější nucená práce.“

Mezinárodní organizace pro migraci na Slovensku se ročně dozví o třiceti až čtyřiceti obětech obchodování s lidmi. V naprosté většině jde o Slováky, kteří míří do zahraničí.

„V rámci programu pomoci obětem obchodování s lidmi poskytujeme pomoc při návratu do země původu. Nejčastěji vracíme slovenské občany na Slovensko, nejčastěji z Velké Británie. Zaměřujeme se ale také na cizince, kteří jsou v této situaci na Slovensku a chtějí se vrátit domů,“ říká vedoucí úřadu Mezinárodní organizace pro migraci Zuzana Vatraľová.

autor: mst
Spustit audio