Nemocnice jsou na případnou další vlnu covidu připravené. Vylepšily vybavení a aktualizovaly pandemický plán

České nemocnice i zdravotnické záchranné služby se připravují na případnou další vlnu onemocnění covid-19. Pomáhají jim i zkušenosti z uplynulého roku a půl. Na některých místech před letošním podzimem zdravotníci třeba zaktualizovali pandemický plán nebo vylepšili vybavení, které slouží i pro covidové pacienty.

Podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví je aktuálně s onemocněním covid-19 v tuzemských nemocnicích hospitalizováno 267 lidí. Pro porovnání – přesně před rokem jich bylo zhruba 1400. I tak se ale nemocnice s ohledem na podzimní nárůst nakažených připravují na případnou další vlnu.

Třeba pražská Fakultní nemocnice v Motole, která je největší tuzemskou nemocnicí, má připravený plán, jak v případně potřeby vyčlenit speciální prostory a nasadit personál na péči o covidové pacienty. Vedení nemocnice ale věří, že se do průběhu další případné vlny promítne jak očkování, tak prodělání nemoci v populaci, a  počet pacientů tak bude o dost nižší než vloni.

Rezervní lůžka, lepší vybavení a více personálu

Některé nemocnice byly v předchozích vlnách epidemie za hranou svých kapacit. Mezi ty patří například Oblastní nemocnice Náchod v Královéhradeckém kraji. Ta bude při případné další vlně těžit z nových pavilonů, které se otevřely na jaře.

Čtěte také

Covidová lůžka totiž zůstávají zakonzervovaná v těch starých, nijak neovlivňují chod nemocnice a můžou být kdykoliv aktivovaná. Díky rozšíření oddělení ARO má Oblastní nemocnice Náchod teď také více zdravotníků. To vše by mělo případně pomoci v budoucnu.

Situace v Náchodě je zatím relativně klidná, nemocnice o ní má přehled díky své laboratoři, kde se vyhodnocují testy na covid z celého okresu. Od začátku letošního září tam zachytili 70 pozitivních výsledků, v loňském roce to bylo víc než 500. V porovnání s předchozími vlnami vedení náchodské nemocnice podobný nápor neočekává.

Po zkušenostech z letošní zimy vylepšila své vybavení také nemocnice v Karlových Varech. Aby tam zdravotníci byli připraveni na eventuální další vlnu epidemie, posílili distribuci kyslíku. Systém by tak teď měl být stabilní v případě zapojení velkého množství přístrojů. Nemocnice také zaktualizovala svůj pandemický plán.

Máte v souvislosti s koronavirem jakýkoliv dotaz? Napište nám na e-mail covid@rozhlas.cz.

Záchranka a hygienici

Na případnou další vlnu se připravují i zdravotnické záchranné služby a hygienici. Například ve Středočeském kraji hygienici teď opět více spolupracují s externími callcentry při vyhledávání rizikových kontaktů lidí nakažených koronavirem. S tím můžou pomoci i zaměstnanci z jiných odborů.

Také hygienici by měli být lépe připraveni než na začátku epidemie. Funguje například celorepublikový  počítačový systém.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související