Úlevu hlásí Oblastní nemocnice Náchod. Lékaři a sestry doufají, že už mají to nejhorší za sebou

19. duben 2021

Část přístrojů pro umělou plicní ventilaci je odstavená na chodbě. Důkaz, že se situace v Oblastní nemocnici Náchod pozvolna lepší. Před dvěma měsíci patřil region mezi koronavirem nejvíce zasažené oblasti, teď tam naopak nakažených přibývá skoro nejméně. Zdravotníci mluví o klidnějším období a doufají, že to nejhorší mají za sebou.

Čtěte také

„Jak se máte?"
„Je to takové střídavě - oblačné."
Ranní vizita na covidové jednotce intenzivní péče. Tohle pracoviště vzniklo před půl rokem uzavřením urologie. Právě tady je zlepšení situace vidět nejvíce.

Například když s primářem anesteziologicko-resuscitačního oddělení Petrem Štěpánkem jdeme po chodbě, míjíme odstavené přístroje pro umělou plicní ventilaci.
„Takže vidíte tady, že samozřejmě ta přístrojová technika relativně je k dispozici. Ty časy, kdy byly vlastně všechny ventilátory v provozu, jsou doufám pryč."

Primář Petr Štěpánek o sobě tvrdí, že je optimista a na tom nic nezměnily ani poslední měsíce.

Oblastní nemocnice v Náchodě výrazně navýšila počet lůžek pro pacienty s koronavirem

Míříme na jiné místo náchodské nemocnice - přímo na covidové ARO.

I teď se tady zdravotníci starají o lidi v těch nejvážnějších stavech, kteří v umělém spánku kvůli koronaviru bojují o život. Je tu stále plno a pokud se některé lůžku uvolní, brzy sem přivezou dalšího pacienta.

Primář Petr Štěpánek ale přeci jen rozdíl vnímá.
„V té největší špičce, kromě toho, že tady bylo plno, tak bylo ještě sedm dalších ventilovaných v prostoru covidové JIPky. Tam už teď nikdo ventilovaný není."

Čtěte také

Povídali jsme si tu loni v říjnu i letos v lednu. Kdybychom to porovnali?
„Určitě je to optimističtější. Počet 25 pacientů ve standardní péči, to je nevídané. Tam jsme byli někdy až na 110 pacientech. V té intenzivní péči to klesá trošku pomaleji. Únava personálu je samozřejmě cítit, protože počet služeb se zdravotníkům prakticky zdvojnásobil."

Například zdejší staniční sestra Dita Hanzlová na tomto oddělení pracuje 14 let a náročnější období nikdy neprožila.
„Nechápu jak, ale pořád to nějakým stylem prostě dáváme. Posouváme to o každý měsíc. V prosinci, když se to trošku uvolnilo, tak jsme si říkali, že ještě maximálně leden a máme vyhráno a bude to lepší. Ale v lednu se to všechno zvrtlo. Už ovšem teď vidíme to světlo na konci tunelu, troufám si říct."

Všichni tu tak doufají, že podobná situace, jako když odsud v únoru museli kvůli přetížení záchranáři za jeden odvézt 15 pacientů s covidem do jiných nemocnic, se už opakovat nebude.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.