Nemocnice i přes zákaz vybírají poplatky od otců u porodu. Nic neplaťte, vyzývá Liga lidských práv

22. květen 2017

Některé porodnice chtějí stále po otcích peníze za to, že můžou být u porodu, přestože to už před rokem Ústavní soud nemocnicím zakázal. Nemocnice podle něj nesmějí účtovat peníze za přítomnost blízké osoby ani za roušky nebo návleky, naopak mohou vybírat peníze za občerstvení nebo instrukce. Někde tak otcové i nadále platí: od desítek korun až po 850 korun v pražském Podolí.

Otec u porodu je dnes zcela běžná věc. Poplatky proto vzbuzují emoce. „Chci podporovat svou ženu a musím za to platit? Je to nesmysl,” soudí třeba Tomáš z Prahy.

Jednotlivé porodnice se v podmínkách liší. Neplatí se například v krajské zlínské nebo uherskohradišťské nemocnici, naopak třeba v brněnské fakultní nemocnici se platí 470 korun.

„Jde o náklady na edukaci a doprovodný personál. S laiky na porodním sále musí být někdo, kdo na ně dozírá, aby nevstoupili do míst, která jsou sterilní,” vysvětluje ředitel Roman Kraus.


Nic se neplatí například ve Znojmě, Kroměříži, Valašském Meziříčí nebo v Břeclavi. V Praze zrušili poplatek v Thomayerově nemocnici nebo ve Fakultní nemocnici Bulovka.

Neplaťte, radí otcům Liga lidských práv

Liga lidských práv tvrdí, že to jsou jen záminky. Právnička ligy Zuzana Candigliota rodinám doporučuje, aby žádné poplatky neplatily.

„Je možné říct, že máte zájem pouze o přítomnost, ta je podle Ústavního soudu nezpoplatitelná, a že o ostatní služby nemáte zájem. Personál to pak nemůže vymáhat,” radí.

Trochu jinak se na to dívá Ondřej Dostál, specialista na zdravotnické právo. „Na přítomnost u porodu má otec podle zákona právo, není to ale služba hrazená ze zdravotního pojištění. Nemocnice tedy může požadovat po tatínkovi, aby zaplatil náklady spojené s jeho přítomností. Náklady by se ale neměly v různých nemocnicích lišit tak radikálně jako dnes,” říká.

„Pokud chce být otec pouze přítomen u porodu a nechce nic navíc, pak mohou nemocnice požadovat maximálně náklady na plášť nebo základní proškolení v řádech desetikorun, maximálně několika málo stokorun,” dodává.

Plošný zákaz nebude, zní z ministerstva

Ministerstvo zdravotnictví plošný zákaz poplatků zavádět nechce. Jak říká mluvčí Štěpánka Čechová, porodnice ale musí respektovat Ústavní soud.

„Ministerstvo plošné řešení nechystá, jedná se o kompetenci samotných nemocnic. Ty by ale měly přihlížet k nálezu ÚS a tyto náklady neúčtovat, popřípadě pouze takové, které jsou za nadstandard a které může pacientka nebo osoba přítomná u porodu odmítnout,” říká.

Ústavní soud zakázal platby za přítomnost u porodu loni v dubnu. Řada nemocnic je následně zrušila.

autor: hla
Spustit audio