Německé úřady udělaly chybu, když neprováděly osobní kontroly v době tzv. migrační krize, říká Daniel Kaiser

Dvanáct mrtvých a 48 zraněných – bilance útoku v Berlíně. Zatím neznámý pachatel tam najel kamionem do davu lidí na vánočním trhu. Německá policie sice zadržela občana Pákistánu, který přišel do Německa loni jako uprchlík, nyní si ale není jistá, že má toho pravého.

V Drážďanech je politolog a germanista Lukáš Novotný. Jak reaguje na útok německá veřejnost? „Já myslím, že i tady v Drážďanech je vidět lehké napětí. Bude to mít následky na další veřejné akce, včetně silvestrovských oslav u Braniborské brány v Berlíně, které jsou tradičně velkolepé. Už i policie se nechala slyšet, že s tím bude muset něco dělat, že budou muset přehodnotit svou stávající strategii a přistoupit k tomu výrazně odpovědněji,“ říká.

Rudolf Jindrák, bývalý velvyslanec v Berlíně a poradce premiéra, se domnívá, že všechny vánoční trhy v Německu téměř nelze uhlídat. Dodal, že v celé zemi je velkých a středně velkých vánočních trhů asi 2,5 tisíce a ročně na ně přijde asi 85 milionů lidí.

Čtěte také

Udělaly německé úřady něco špatně? „Udělaly, ale ne teď - plně souhlasím s panem Jindrákem, že je skoro nemožné to uhlídat. Ale udělaly chybu od loňského září do konce března letošního roku, kdy se přes německou hranici v rámci tzv. migrační nebo uprchlické krize valilo naprosto nekontrolovaně každý den několik tisíc lidí a kdy německá policie nebo německé úřady na hranicích, tuším od začátku loňského září do konce loňského roku, tedy asi 4 měsíce, neprováděly vůbec žádné osobní kontroly. V takové situaci si o nějakou tragédii určitě koledovaly,“ myslí si komentátor serveru Echo 24 Daniel Kaiser.

Dodává, že se v tu dobu dalo dočíst v některých německých a rakouských novinách, že na rakousko-bavorských hraničních přechodech na rakouské straně byly odpadkové koše plné cestovních dokumentů – někteří lidé tak podle jeho názoru chtěli skrýt svou totožnost.

Daniel Kaiser a Rudolf Jindrák byli hosty speciálního vysílání k útoku v Německu

Kancléřka Angela Merkelová je ale v Německu stále populární. „Merkelová je pro řadu Němců jistota. – Hledají takový mateřský přístup, který se ona snaží nějakým způsobem dávat najevo, na druhou stranu kancléřka Merkelová pochopila, že ta tzv. vítací politika už úplně nefunguje. Není to úplně nová věc. Není tam jen tlak ze strany CDU, ale i ze strany CSU, partnerské strany, bez které nemůže vládnout. Přišla na to, že tu rétoriku je potřeba trochu změnit a vyjít lidem vstříc v tom smyslu, co chtějí slyšet,“ říká Rudolf Jindrák.

Bude muset Angela Merkelová přehodnotit svou migrační politiku? Jak může útok v Berlíně posílit Alternativu pro Německo? Poslechněte si celý speciál s Lukášem Novotným, Rudolfem Jindrákem a Danielem Kaiserem. Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio