Německé taxíky

Asi se všichni shodneme na tom, že reputace českých, zejména pak pražských taxikářů, je dosti mizerná. Taky pověst jejich německých kolegů není dlouhodobě na příliš vysoké úrovni. Nejnovější test autoklubu ADAC ale ukázal, že realita je přece jenom o poznání lepší.

Nejlepší taxislužbou v Německu se podle ADAC může pochlubit bavorský Norimberk. Ten získal nadprůměrné hodnocení ve všech čtyřech bodovaných kategoriích, tedy v chování a řidičských schopnostech taxikáře, kvalitě vozidla, zvolené trase a pochopitelně ceně.

Naopak na chvostu velkých německých měst se ocitly Stuttgart a především Frankfurt. Každý čtvrtý taxikář si v bankovní metropoli Německa neláme hlavu s dopravními předpisy a hned každý třetí má problémy s němčinou. U tohoto údajného škraloupu bych se s dovolením zastavil.

V Německu, stejně jako dalších zemích západní Evropy, se hlavně ve velkých městech rekrutuje většina taxikářů z řad přistěhovalců. U některých se komunikace skutečně omezuje na kývání, respektive vrtění hlavou, což kontrolorům ADAC vadilo evidentně víc, než absurdní mnichovské příplatky za zavazadla.

Za sebe musím říct, že ne-Němce za volantem taxíku naopak preferuji. Zpravidla záhy poznají, že taky nejsem zdejší, a přiznání, že jsem český novinář, většinou zvedne stavidla jejich výřečnosti. Příběhy taxikářů-přistěhovalců o integraci do německé společnosti a další nevšední příhody mě dokáží spolehlivě probrat i v situaci, kdy bych se už nejradši viděl v posteli.

Rád vzpomínám třeba na bělovlasého Rusa, který si stěžoval na poměry v berlínské židovské obci, na bývalého amerického vojáka, který si svůj pobyt v Západním Berlíně prodloužil na neurčito, nebo na mladého Turka, se kterým jsme během jízdy z hlavního nádraží ke mně domů na severovýchod Berlína stačili zanalyzovat největší chyby Karla Brücknera od Eura 2004 až po letošní evropský šampionát.

Hitparádu mých zážitků s taxikáři ale vede jeden emigrant z Teheránu, který mi pravděpodobnost demokratizace íránské společnosti vysvětloval ještě 20 minut poté, co zastavil před naším domem.

Uhranut vyprávěním často zapomínám sledovat, kudy mě berlínští taxikáři vlastně vezou. A to je zřejmě zásadní chyba. Průzkum ADAC totiž ukázal, že 45 procent taxikářů v německém hlavním městě, vozí zákazníky buď záměrně nebo z neznalosti oklikou. V tomto směru jsou berlínští taxikáři suverénně nejhorší v celé zemi.

Z Německa Jiří Hošek, Český rozhlas.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio