Německé biopotraviny: jako z babiččiny spíže

Největší audioportál na českém internetu

Tyto zdravé pochoutky jako by vypadly ze spíže našich babiček | Foto: Klára Stejskalová

Německo je země zaslíbená biopotravinám

Německo je pro milovníky biopotravin zemí zaslíbenou. Na obchody s produkty ekologického zemědělství narazíte na každém kroku. A nejde o nějaké zrní. Tvrzení odpůrců této výživy, že zdravé rovná se nechutné, prý rozhodně neplatí. V malém krámku v centru Stuttgartu totiž narazíte na zdravé dobroty, které jako by vypadly ze spíže našich babiček.

„Už jste ochutnala?“ láká mne před malebnou výlohou prodavačka ve staromódním čepci a zástěře vínové barvy k návštěvě krámku. Kus chleba s pomazánkou lahodné, ale mně neznámé chuti je výborný. A tak vstupuji do vegetariánského obchodu.

Předsudky jdou stranou. Mám pocit, jako bych se ocitla v babiččině spíži s regály plnými dobrot.

„Všechno, co tu vidíte, je naše vlastní výroba. Ve Spessartu máme hospodářství. Všechno děláme sami, od zasetí až po prodej hotového výrobku,“ dozvídám se uvnitř.

Biopotraviny jsou pro každého

Podle paní Kurmannové se jiný než čistě přírodní produkt na krámě neobjeví. „Je stále víc lidí s různými alergiemi na laktózu nebo glutamáty. Naše zboží nic takového neobsahuje,“ ujišťuje mne.

Pomazánky z paprik, z bylinek, z pažitky, medvědího česneku, z petrželky… A to vše bez jakýchkoli konzervačních látek. Pokud by si někdo myslel, že vegetariánská strava musí být bez chuti a zápachu, že jsou to jen jakési nechutnosti, byl by v tomto obchodě velmi rychle vyveden z omylu.

„Jo, to mi chutná,“ pochvaluje si jedna ze zákaznic. Potvrzuje, že v Německu do takovýchto krámků nemíří jen velmi úzkostné matky nebo ekologičtí fanatici, ale zcela obyčejní lidé.

Jiný než čistě přírodní produkt se tu prý neobjeví

Milé prodavačky jsou vegetariánky, nikomu však svůj životní postoj nevnucují, jak potvrzuje Brigitte Kischbergerová. „Mému muži třeba kořením medvědím česnekem čočku. K tomu má samozřejmě maso,“ říká.

Levné to není, ale stojí to za to

Paní Kischbergerová mne nechává ochutnávat jednu lahůdku za druhou. Ukazuje mi přitom různé lehce pikantní omáčky, jako jsou rajčata s chilli, dýňové pasty, oleje, zeleninová pesta, čatní z paprik a podobně. Kombinace, které by člověka ani nenapadly. A nad tím vším se line vůně čerstvě pečeného chleba.

„Náš chléb je zvláštní. Používáme úhorový systém, kdy dva roky pěstujeme a třetí rok ozdravujeme půdu vysazením bylinek. Mouku meleme kameny. A také jako dříve necháváme chléb vyzrát 24 hodin. Prostě používáme staré principy. Chléb také vydrží čerstvý 14 dní, jako v době našich babiček,“ chlubí se paní Kischbergerová.

Při natáčení mne nakonec tak naláká, že si odnáším k pokladně celý košík lahůdek. Popravdě řečeno to nijak laciné není. Ale za ochutnání to stojí.


Zvětšit mapu: Klára Stejskalová navštívila obchod s biopotravinami ve Stuttgartu

autor: kls