Nekrm popelnice, narkm žížaly!

12. září 2023

Skládkování odpadu je ta nejhorší možnost. Kromě toho, že skládky nevypadají úplně vábně a mohou znečistit podzemní vody, jsou hlavně velkým producentem metanu. Což je skleníkový plyn, který významně přispívá k oteplování planety.

Co říkají čísla?

Průměrný Čech vyhodí za rok562 kg odpadu

Na skládce skončí asi 50 % → 281 Kg odpadu

Když budete separovat bioodpad → uleví se vašim popelnicím až o 40 %

Bytový dům může lepším tříděním odpadu ušetřit na počtech popelnic, které je třeba vyvážet!

 

Jak se výzva podařila splnit našim osobnostem?

Hana Řičicová se rozhodla vyřešit bioodpad ze své kuchyně aktivně. Poslechněte si, jak na to šla, co se jí podařilo a co jí to přineslo:

Víte, že:

Skládkování odpadu je ta nejhorší možnost. Kromě toho, že skládky nevypadají úplně vábně a mohou znečistit podzemní vody, jsou hlavně velkým producentem metanu. Což je skleníkový plyn, který významně přispívá k oteplování planety. Z globálního pohledu jsou skládky po ropném a zemědělském sektoru jeho třetím nejvyšším vylučovatelem. Proč je metan tak problematický? Je to kvůli tomu, že v atmosféře zadrží až 80x víc tepla než legendární oxid uhličitý.

Na produkci metanu se nejvíc podílí rozklad organických látek, mezi ně patří v nemalé míře i zbytky potravin.

A co s tím?

Ideální je řídit se pyramidou 5Z. Zamítni (nekupuj) co nepotřebuješ. Zredukuj (zmenši množství) toho co nutně potřebuješ. Znovu použij vše, co lze. Pokud už s tím nic nelze, tak to recykluj. Využívej na maximum kompost (biopopelnici, vermikompostér).

Nekrm popelnici, nakrm žížaly!

autoři: Šárka Fenyková , Jan Smrčka , agf
Spustit audio