Nejvýchodnější bod Slovenska je plný Čechů

Nic mimořádného tam není, výhled do okolí je mizerný, na strmé cestě potkáte spíše pohraničníka než medvěda, a přece je louka v nadmořské výšce 1208 metrů plná lidí. A jak to tak na Slovensku obvykle bývá, převažují čeští turisté. Táhne je tam totiž geografická zajímavost - nejvýchodnější bod Slovenska, který se protíná i s ukrajinskou a polskou hranici. Vrchol se jmenuje Kremenec.

Jedle buky, jedle buky a ještě jednou jedle a buky. Mohutné stromy tvoří prales, který známe v Česku jenom z televize. Ztemnělou houštinou se klikatí jediná značená stezka, je dobře prošlapaná, a když tátové nedají jinak, převýšení 700 metrů musejí zdolat i malé děti, směje se Michal z Piešťan. "Od nás z party tu nikdy nikdo nebyl, tak chceme být první. A zvládají to čtyřleté děti," ukazuje Michal na svého synka v promoklých teniskách.

Počasí se mění každou chvíli, ale cíl už je nablízku a mýtinu ozářilo slunce. Po pravé ruce trčí betonový sloup s pruhy v ukrajinských barvách, po levé se slovenským znakem. Uprostřed louky stojí trojhranný obelisk, u kterého se fotografují manželé Vaníkovi z Přestavlk u Plzně.

"Chtělo by to alespoň na 14 dnů. Jeli jsme sem s přestávkami dva dny, je to dost daleko," říká Jaroslav, kterého sem zavedl místní rodák Juraj. "Dělal jsme v Čechách, seznámili jsme se v práci. Ale já jsem tu taky poprvé. Tady je kopců hromada," doplnil Juraj.

Manžele Vaníkovi doprovází kromě Juraje i jeho syn, který zná v okolí každý kámen. A to doslova, protože tato část hranice spadá do jeho rajónu. Jano je totiž pohraniční policista: "Tento úsek je nejméně chráněný. Je to těžký terén, takže tudy migranti často neprocházejí. Jenom turisté po stezce a nejvíc je tu asi Čechů."

Toto místo bylo kdysi v podstatě nepřístupné nikoliv kvůli pralesu, ale kvůli hranici se Sovětským svazem. Výjimku si lidé mohli vyběhat, a to se před 25 lety podařilo Jaroslavovi z Třebíče. Teď se vrací na místo činu znovu i s rodinou. "Ani snad ne z nostalgických důvodů, ale je to nejkrásnější prales v původním Československu. Líbí se mi to," pochvaloval si.

Prales okolo vrcholu Kremenec je součástí Bukovských vrchů (NP Poloniny) a od loňského roku je zapsaný v UNESCO. Lesy jsou plné nejenom medvědů, ale hlavně vlků a v poslední době se tu začínají množit zubři. Výchozím bodem výletu je nejvýchodněji položená slovenská vesnice Nová Sedlica, kde je i široko daleko jediná restaurace.

autor: lsm
Spustit audio