Nejtěžší je chytit pytláka při činu, přibližuje Arthur F. Sniegon, který ochraňuje slony v Africe

25. listopad 2015

Věděli jste, že i sloni dokáží projevit city k člověku? Anebo že si dokážou předávat navzájem informace? Právě o tom, se přesvědčil mladý Čech Arthur F. Sniegon, který se rozhodl ochraňovat slony v Africe. Už na vysoké škole se o tato největší suchozemská zvířata zajímal, nyní tráví v Africe většinu času a domů se podívá jen na pár týdnů. A během té doby si našel čas a zavítal do studia Radiožurnálu.

Představte si plochu fotbalového hřiště s křišťálovou vodou, po které se prohání sloni a buvoli. Pak přijde pytlák a jednoho slona zastřelí. Od té doby tam žádný slon nezavítá. „Předali si navzájem informaci, že se tam nechodí,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Na vlastní oči také viděl, jak slůně, kterému pytláci zavraždili rodinu, zemřelo žalem, a to i přesto, že se o něj vesničané starali a krmili ho. „Sloni jsou velmi sociální zvířata, když přijdou o souputníky, tak se dokážou navázat na lidi,“ upozorňuje.

Čtěte také

Vystopovat překupníky s kly podle něj není tak složité, důležité je načapat je při činu. Vyšetřování může trvat týdny a měsíce, klíčovým není odhalit, kdo to dělá, horší je získat si jejich důvěru a zatknout je při činu. To vyžaduje různé techniky. „Z pytláka si musíte udělat kamaráda,“ nastiňuje.

Tak například při jednom zatčení překupníky vylákal do Kamerunu, kde s realitním makléřem navštěvovali v centru místní vily, aby naplánovali fiktivní byznys. Většina překupníků, kteří vyjdou z vězení, pokračují v kriminální činnosti, stává se ale, že se z některých stanou ochránci zvířat.

Slonů je tak málo, že je potřeba jim mapovat cesty – například v Čadu jich zbývá pár tisíc, ještě před několika lety jich tam přitom bylo několik desítek tisíc.

Arthur F. Sniegon

„Dáváme jim obojky, když se signál ztratí nebo zastaví, tak to nesvědčí nic dobrého,“ popisuje s tím, že v po africkém kontinentu se dříve prohánělo miliony slonů, dnes jich tam je jen pár stovek tisíc.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio