„Nejhladovějším“ orgánem je mozek. Přečtěte si, kolik kalorií spálíte, když přemýšlíte

14. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Lidský mozek je „nejhladovějším“ orgánem v lidském těle. Navzdory skutečnosti, že představuje přibližně jen 2 % tělesné hmotnosti, na jeho činnost jde až 20 % celkového množství spotřebované energie.

Tento vybíravý „jedlík“ vyžaduje stálý a vyvážený přísun glukózy. Znamená to, že pohotovému myšlení neprospívá hladovění, na druhou stranu však ani nadměrně zvýšená hladina cukru v krvi. Kdo chce svůj mozek udržet v perfektní kondici, měl by podle expertů jíst vyváženě, v malých porcích a v pravidelných intervalech vícekrát denně.

A čemu vlastně mozek potřebuje tolik energie? Mozek průměrného člověka spotřebuje asi 260 kalorií denně, tedy necelých 11 kalorií za hodinu. Dvě třetiny tohoto energetického rozpočtu spotřebovávají nervové buňky k vysílání signálu, zbytek je využit k obnově a údržbě těchto buněk.

Energetický příjem mozku je navíc na rozdíl od jiných orgánů relativně konstantní. Podle dosavadních výzkumů je tedy jedno, zda zrovna řešíme složité matematické úlohy, nebo se dloubeme v nose. Namáhavé myšlení sice stojí více energie, v poměru s celkovým energetickým rozpočtem našeho mozku se však jedná o zanedbatelné množství.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio