Nedělní výlety na holandském kole jsou v Polsku módou. V Ratiboři půjčí bicykl za 280 korun na den

9. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Přijedete do Polska a napadne vás, že byste mohli vyrazit na kole? Jestli jste to své nechali doma, nemusíte zoufat. Ve většině měst najdete půjčovny. A platí to i okolo Odry.

Děti se prohánějí okolo fontány, na náměstí v Ratiboři panuje letní pohoda. A v rohu náměstí vidím v podloubí stojan s několika elegantními městskými koly v retro stylu, takzvanými „Holanďany“. Zaujalo mne, že jsem viděl několik identických kol a po zeptání jsem zjistil, že se dají půjčit v turistickém informačním centru u náměstí.

V něm sedí Danuta Jaroszová a doslova sype informace na náhodné zájemce. „Pět zlotých za hodinu. Pak je to 12 zlotých za tři hodiny, 30 za celý den a 40, když si ho chcete nechat přes noc. Maximální délka výpůjčky jsou čtyři dny,“ vysvětluje.

Město začalo kola půjčovat teprve nedávno. „Tahle půjčovna je ve zkušebním provozu. Jsme tady teprve 2 týdny. Nevěděli jsme, jestli se ta myšlenka ujme. Teď se ukazuje, že ano,“ pochvaluje si.


V Ratiboři si můžete půjčit kolo za: 5 zlotých za hodinu (35 korun); 12 zlotých za 3 hodiny (84 korun), 40 zlotých za 24 hodin (280 korun)

A tak už se uvažuje o nákupu nových kol, protože zájem často převyšuje nabídku. Ale co když kolo mám a něco se porouchá, utrhne nebo ohne, co pak? Kousek od náměstí nacházím odpověď. Dílnu, kde tyhle městské nádhery vyrábějí a prodávají a zároveň opravují jakákoli jiná kola. Na nedostatek odbytu a práce si určitě nestěžují. Říká to mladý majitel a šéf firmy Radoslaw Wladyko.

Čtěte také

„Kola jsou už několik let velmi módní. Už to není jako kdysi, kdy je lidé považovali za vozítko pro chudé, kteří nemají na auto. Dneska se nosí vyjet si na parádním kole na neděli nebo celý víkend,“ nastiňuje.

cyklista

Ceny oprav je těžké nějak obecně vyčíslit. „Záleží na tom, co se pokazilo. Ale každá základní údržba stojí 10 až 15 zlotých. Celkový servis všech částí stojí sto zlotých,“ podotýká. Tedy namátkou seřízení brzd a namazání řetězu 70 až 100 korun, kompletní seřízení kola, kontrola ložisek všech ostatních důležitých součástek nějakých 700 korun.

V malé Ratiboři na Odře mají zatím malou půjčovnu a několik cykloservisů. Ve velkých městech jako Opolí nebo Vratislav, je půjčoven spousta, a navíc se tam po vzoru západních zemí rychle uchytily a rozrůstají sítě stanovišť, kde si můžete kolo půjčit na přejezd a nechat ho na jinde.

Čtěte také

autor: vpo
Spustit audio