Neběhá vám po zahradě trenažér pro psí zápasy?

16. červenec 2009
Pod kůži

V okolí Prahy a ve středních Čechách začala mizet bojová plemena psů. Uvedli to členové ze spolků na ochranu zvířat. Varují před možným zneužitím těchto psů na krvelačné zápasy. Do jaké míry jsou tato varování opodstatněná a proč také Američané odsuzují psí zápasy?

Ochránci zvířat varují před krádeží zejména bojových plemen psů. Případů odcizení podle nich přibývá. Nejpostiženější oblastí je Středočeský kraj, kde bývají psi často volně na zahradách. Bojovým plemenům hrozí, že skončí jako trenažér pro psí zápasy.

Mezi ochranáři kolují desítky zoufalých e-mailů. Majitelé se takto snaží najít své ztracené čtyřnohé miláčky. Jde především o bojová plemena psů. Která se mohou používat na nelegální psí zápasy.

"Teď evidujeme asi 25 případů, ale některé případy nám nejsou nahlášeny. Jsou to stafordi, pitbullové i vlčáci," přiblížila členka komise na ochranu zvířat při ministerstvu zemědělství Zuzana Semelová. Domnívá se, že odcizení těchto psů může být skutečně za účelem psích zápasů. Právě proto, že jsou tyto krvelačné boje nelegální a majitelé bojových plemen si svá zvířata chrání, nemají lidé, kteří zápasy provozují, na čem cvičit své zápasníky.

"Jsou to zvířata, která jim vydělávají a která musí být za každou cenu v pořádku. Domnívám se, že jsou kradeny, aby se jejich psi cvičili," doplnila Zuzana Semelová.

Podobný názor má i Pražský spolek ochránců zvířat, který varuje před zanecháním zvířete na zahradě, ale i před další neopatrností majitelů. Varování uvádí ve své speciální tiskové zprávě z počátku července: "Další nebezpečí pro psy může znamenat také, pokud je majitel uváže například před obchodem. Pro zkušeného chovatele jen zřídka představuje problém psa odvázat a odvést. A to v mnoha případech i přesto, že jde o psa cvičeného."

"Lze tedy doporučit pouze jediné - záleží-li vám na vašem psovi, hlídejte jej více než kdykoliv dříve. Psí zápasy představují velké peníze a jejich organizátoři se nezastaví téměř před ničím," doporučuje zpráva ochránců zvířat.

Nejvíce případů odcizených psů je v okolí Prahy a ve středních Čechách. Jednou z postižených majitelů byla i Jana Vlasáková z Jílového u Prahy. "Ztratil se nám 28. června ze zahrady asi kolem třetí hodiny odpoledne. Naposledy ho viděli sousedi, že odcházel s nějakými lidmi, s rodinou. Hlásili jsme to na městskou policii v jílovém u Prahy a vyvěsila jsem všude po okolí letáky," přiblížila Jana Vlasáková.

Její bulteriér se ale nakonec po několika týdnech našel. Majitelce dosud vrtá hlavou, jak se z její zabezpečené zahrady pes dostal. V tomto případě se zřejmě nejednalo o krádež za účelem psích zápasů. Jejího čtyřnohého kamaráda poznali lidé v televizi a upozornili ji, kde svého psa najít.

Mezi nedořešené případy však patří například ten Vysoké u Příbrami. "Měli jsme dva pejsky - fenku stafordšírrského teriéra a pejska křížence statore s pitbullem. O půlnoci, kolem jedné, druhé hodiny tu vždy stálo černé auto. Takže si myslím, že je někdo odvedl," říká majitelka Miluše Beranová, která krádež nenahlásila na policii.

To je podle Zuzany Senekové velká chyba. "Protože ze zákona je pes zvíře nemalé hodnoty, tak by bylo dobré, abyste vždy ztrátu svého psa hlásili na policii s co nejpodrobnějším popisem, eventuálně s čipem," vysvětlila.

V době dovolených mají zloději větší příležitost psa ukrást. Existují i případy, kdy se pejsek vrátí do rukou majitele poté, co je na zvíře vypsána finanční odměna.

V USA zahynou ročně při zápasech tisíce psů

Ve Spojených státech jsou bojová psí plemena velmi často zneužívaná k nelegálním psím zápasům. Podle ochránců zvířat je to vážný problém a američtí pitbullové se prý vyvážejí i do České republiky.

Při nelegálních zápasech je jen ve Spojených státech každý rok zmrzačených nebo zabitých až čtvrt miliónu psů. Takové jsou aspoň údaje Humánní společnosti. "Věnujeme tomu speciální kampaň, shromažďujeme informace, předáváme je úřadům a každý rok školíme dva až tři tisíce policistů," říká John Goodwin, který má v Humánní společnosti tuhle problematiku na celonárodní úrovni na starost.

"Loni se nám podařilo prosadit, aby se psí nebo kohoutí zápasy ve všech padesáti státech Unie staly zločinem. To znamená, že za jejich organizaci nebo jen účast v nich hrozí opravdu citelné tresty. Pachatelé jsou někdy za psí zápasy odsouzeni na pět až deset let," říká John.

Tradičně se organizovaly na jihu Spojených států. "Dnes jsou ale rostoucím problémem ve všech velkých aglomeracích jako součást kultury zločineckých gangů. Narazíte na ně nejčastěji v New Yorku a na severu státu New Jersey, potom v Detroitu v Michiganu okolo Velkých jezer. Ale pořád i na tradičních místech, jako je Florida a Louisiana. Méně už na západní straně Skalistých hor a v jiných venkovských oblastech Středozápadu, kde tato krutá tradice nikdy moc nezapustila kořeny," upřesnil John.

Psí zápasy se týkají takřka výhradně pitbullů. "Pitbullové jsou nejvíc vykořisťovaným a zneužívaným psím plemenem ve Spojených státech. Někteří lidé mají chovy z velké části pro vývoz. I do České republiky, Bosny a Hercegoviny, Srbska a dalších postkomunistických států," doplnil.

Kampani Humánní společnosti pomohl v poslední době případ Michaela Vicka, velmi úspěšného a populárního profesionálního fotbalisty. "V roce 2006 byl na vrcholu, měl roční příjem asi sto miliónů dolarů jako hráč týmu Atlanta Falcons. Jenže pak byl usvědčený jako člen skupiny lidí organizujících psí zápasy, která páchala neuvěřitelné krutosti. Zabíjela elektrickým proudem, případně topila nebo střílela zvířata, která nebyla dost úspěšná," popsal případ John.

Michael Vick ztratil všechny smlouvy, strávil dva roky ve vězení a teď se zatím neúspěšně snaží do světa profesionálního amerického fotbalu vrátit. Jeho kauza v každém případě získala v kampani proti psím zápasům obrovskou publicitu. Americká Humánní společnost toho podle Johna Goodwina ale pozitivně využívá.

Při korektních zápasech psi neumírají

Jsou, nebo nejsou v Česku nelegální psí zápasy? Podle policie se takové zápasy v Čechách ani na Moravě nekonají, nebo alespoň o nich policie zprávy nemá. Neoficiálně ale chovatelé a cvičitelé psů potvrdili, že se tyto krvelačné zápasy, kdy psi na závěr umírají, skutečně konají. Tak jak je to?

Redaktor časopisu Reflex Jiří X. Doležal uvedl, že při korektně vedeném zápasu psi neumírají a nedochází ani k vážnějším zraněním. Vážnější zranění jsou nečekaná, nepředvídatelná a nežádoucí jako například při boxu. "U korektně vedeného zápasu pejsek neumře, ani když prohraje," řekl Jiří X. Doležal.

"Bohužel se objevují i zprávy o nekorektně vedených zápasech, které pořádají světští. Nejde ale o psí zápas, ale o souboj šelem v cirku. Jsou to třeba zápasy dvou psů, tří psů a medvěda nebo lva. Je to brutální, krvavá a nechutná zábava primitivů a bylo by dobré, kdyby jí bylo možné nějak zabránit," upřesnil novinář. Sám ale neví jak.

Nedomnívá se však, že by v tomto případě pomohla policejní represe, protože zápasy mají příliš mnoho fanoušků. Řešení proto vidí v legalizaci korektních zápasů. "Pak by si sami majitelé, když by viděli, že korektní zápasy mohou bez problémů a bez strachu z postihu pořádat, udělali pořádek. Pravděpodobně by začali nekorektní zápasy udávat," doplnil Jiří X. Doležal.

Sám byl chovatelem argentinských dog a podle něho je pro chov ve městě nejpřijatelnější právě bojové pleno psů. "Je mimořádně přátelský, mimořádně veselý a svému majiteli dává možnost, aby si od něj dobíjel energii. Tito psi nejsou zádumčiví, nemají deprese a nejsou smutní. Chovem v bytě je ani moc neomezujete, protože tito pejskové nemohou lítat na volno nikde," doporučil novinář.

Na druhou stranu upozornil, že nejsou vhodní pro každého chovatele. "Někdo, kdo bude pejskovi ustupovat, by si měl pořídit něco menšího a méně kousavého," dodal.

Myslí si také, že právě bojová plemena mohou být kradena k nekorektním psím zápasům, kdy je zloději zavřou do klece s jiným psem a čekají, který z nich přežije. "Základní vodítko mezi korektním a nekorektním zápasem je, jestli je v aréně člověk. U korektních zápasů má každý pes svého majitele s sebou v aréně a v momentě, kdy jeden ze zápasníků začíná prohrávat, rozhodčí zavelí a majitelé musí psy roztrhnout. Při nekorektních zápasech jsou zvířata v kleci sama a čeká se, které přežije," upřesnil Jiří. X. Doležal.

Jako prevenci před případným ukradením pak doporučil, aby lidé svému psu upevnili základní návyky a vycvičili ho tak, aby se ukrást nenechal. "Ukrást bojového psa, který s tím není srozuměn, který nespolupracuje, je docela problém, protože tato plemena dost koušou," dodal novinář.

V pátek 17. července nabídneme jedinečnou výpověď muže ze Severní Koreje, který pracoval v Česku a věděl o nestandardních praktikách českých zaměstnavatelů vůči zahraničním dělníkům. Nalaďte si Radiožurnál po 14 hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vpo , ela , vij , zuf
Spustit audio

Více z pořadu