Naturistická KOVERSADA na Istrii

Koversada park u Vrsaru v Chorvatsku na záp. pobřeží Istrije při ústí do Limského kanálu (Lim fjord) je zřejmě jedním z největších a i nejstarších naturistických, dříve nudistických, areálů v Evropě.

Uzavřený komplex o rozloze asi 120 ha s asi 5 km různých pláží (písčité, oblázkové, kamenné). Areál je vybavený (restauracemi, rozvodem elektřiny a vody, obchody, poštou, sportovišti, až po myčku aut a psů). A to vše převážně ve starých piniových a olivových porostech, křovinách, parkových úpravách a pěstovaných trávnících.

Má tradici víc jak 36 let. V srpnu 1972 se zde konal 13. Světový naturistický kongres. V areálu lze stanovat, přivézt si vlastní karavan, ev. si klimatizovaný najmout, vlastnit přívěs na trvale vyhraženém pozemku za roční paušál, bydlet v apartmánech s kuchyní a vlastním vařením, či v dvoupodlažních vilách s příslušenstvím a snídaní.

Koversada sama zahrnuje plno autopřívěsů už desítky let zabudovaných do okolní přírody. "Domečky" na kolech jsou však napojeny na proud, vodu, mají satelitní antény, sprchy, bílý píseček, vysavač lupení, skútry na nákupy, porcelánový servis, teplou vodu a vázu s umělými květy. To vše obrostlé keři rozmarýnu, levandule, růží, ibišku i starými borovicemi a olivovníky. Globální konzumní euro kultura, vrchol pohodlného nevkusu.

V naturistickém parku ušetříte na plavkách; kromě snídaně a večeře jste stále všude bez. Občas je pohled i obdivný. Ale ta volnost a svoboda je k nezaplacení. Na Čechy tu málo narazíte. Hlavně Němci, Rakušané. Češku poznáte, že depilována a ověšena zlatem ho koupe v moři, i když jiné dámy se zlatem nedekorují. Její český partner, asi šéf, se ovšem tváří jako podnikatelský nekomunikativní mameluk, s nikým se nezdraví. Není holt ještě Evropanem. Ptáci v areálu nezavřou zobáky po celou noc a veverek i zajíců tam potkáte plno.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio