Nash na medaili z MS nedosáhla, v Táboře skončila pátá. Dala jsem do toho všechno, přiznala

31. leden 2015

Česká cyklokrosařka Kateřina Nash na svou druhou medaili z mistrovství světa nedosáhla. Na trati v Táboře ještě v posledním kole bojovala o bronz, dva pády ji ale odsunuly na pátou pozici. Vyhrála Francouzka Ferrandová Prevotová. Mezi juniory triumfoval Dán Andreassen.

„Dnes byla trať obrovsky kluzká. Byla to směsice zmrzlého povrchu a bahna,“ popisovala Nash podmínky na trati.

Za nepříjemného sněžení měla Kateřina Nash tradičně pomalejší start, ve druhém kole z pěti ale čelo závodu dotáhla a na asfaltovém úseku se zformovala šestičlenná skupina, ze které ujela Francouzka Pauline Ferrandová Prevotová.

V polovině čtvrtého okruhu ale vedoucí Francouzka upadla, čehož využila Belgičanka Sanne Cantová a začala si tvořit mírný náskok. O třetí místo bojovaly obhájkyně titulu Marianne Vosová, Britka Harrisová a Kateřina Nash.

V posledním okruhu se o první místo přetahovaly Ferrandová Prevotová s Cantovou, o bronz sváděly souboj Nash a Vosová. Boj o zlato pro sebe rozhodla Francouzka, která cyklokrosové zlato přidala k titulu ze silničního závodu.

Kateřinu Nash připravily o medaili dva pády v posledním kole. „Měla jsem zmrzlé prsty, vzala za to víc a spadla. Byl by to jinak boj do poslední zatáčky,“ vysvětlovala.

Čtěte také

Po tom prvním pádu ji předjela Vosová, která i s lehkým zraněním získala medaili, po druhém Britka Harrisová.

„Dala jsem do toho všechno. Odtrénovala jsem, co jsem měla, sezona byla skvělá. Bohužel to nevyšlo,“ litovala Nash. „Bojů o titul mistryně světa už pro mě asi moc nebude,“ přiznala.

Mezi juniory byl nejrychlejší Andreassen

Dopolední závod juniorů ovládl sedmnáctiletý Dán Simon Andreassen. Na těžké trati v Táboře si od úvodu držel v čele a získával drobný náskok. V první polovině závodu se ho držel pouze belgický favorit Eli Iserbyt, který ale svou roli nezvládl a ztratil kontakt.

Po 42 minutách závodu slavil Andreassen vítězství a titul mistra světa v kategorii juniorů. 50 sekund za ním dojel na druhém místě Iserbyt několik metrů před Nizozemcem Gulickxem. Kvůli technickému problému v poslední zatáčce přišel o medaili Američan Hecht.

Čechům se nedařilo. Jonáš Březina měl problém s kolem a po dlouhé cestě do depa se propadl. Nejlepším domácím závodníkem tak byl až na 34. místě Jaroslav Vojíř.

Vítěz závodu juniorů Simon Andreassen

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:

Ženy:
1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 49:10, 2. Cantová (Belg.) -1, 3. Vosová (Niz.) -15, 4. Harrisová (Brit.) -21, 5. Nash (ČR) -36, 6. Chainelová-Lefévreová (Fr.) -56, 7. Wymanová (Brit.) -1:21, 8. Van Loyová (Belg.) -1:35, 9. Majerusová (Luc.) -1:54, 10. De Boerová (Niz.) -1:56, ...16. Mikulášková -3:01, 21. Havlíková -3:19, 36. Nosková -5:48, 43. Štěpánová (všechny ČR) -8:37.

Junioři:
1. Andreassen (Dán.) 42:24, 2. Iserbyt (Belg.) -40, 3. Gulickx (Niz.) -41, ...33. Vojíř -3:56, 37. Matějček -4:12, 45. Jelínek -4:34, 49. Kunt -5:16, 68. Březina (všichni ČR) -1 kolo.

autoři: kaj , mau , vman
Spustit audio