Náročné profese se rozdělí do tří okruhů rizik, zní návrh ministerstva. Ovlivní dřívější odchod do důchodu

20. červenec 2023

Možnost odejít dřív do důchodu by mohla záležet na zdravotních rizicích dané práce a na době, kterou v těchto podmínkách zaměstnanec odpracoval. „S ministerstvem zdravotnictví jednáme o kategorizaci prací. Je definováno 13 rizik – např. hluk, chemické látky, fyzická zátěž, horko, chlad. Podle toho, jak intenzivně riziko na pracující působí, a také zda se dá zdraví ochránit ochrannými prostředky, by to mělo být rozřazeno do tří okruhů rizik,“ popisuje Iva Merhautová z MPSV.

Podle Ivy Merhautové, vrchní ředitelky Sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek Ministerstva práce a sociálních věc, by rizika měla být rozdělena do tří skupin. „První skupina, kde se dá riziko kompenzovat ochrannými prostředky (to může být příklad hluku).

Čtěte také

Ve druhé skupině jsou rizika, která se jednoznačně kompenzovat nedají, tam je zapotřebí provést studie, které necháme expertům. Budeme se dívat, jaký to má dopad na délku pracovní neschopnosti, případné invalidity a také dopad na zdraví, ve smyslu počtu odpracovaných směn, roků apod.

Třetí skupina by měla být součástí legislativního návrhu, to jsou jednoznačně rizika, která nelze ničím eliminovat, to je třeba fyzická zátěž.“

Kdy se člověk dozví o náročnosti své práce? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související