Věk odchodu do důchodu by měl být navázán na naději dožití. Na velkou reformu systému je pozdě, říká ekonom a poradce prezidenta

11. duben 2023, aktualizováno

Čeští politici stále diskutují o důchodové reformě, někteří odborníci ale soudí, že na skutečnou reformu už je pozdě. Proč? Dočkají se v budoucnu všichni rovných penzí? Jak správně nastavit třetí důchodový pilíř? A jak lze srovnat rozdíly ve výši důchodů mezi ženami a muži? Hostem Vladimíra Kroce byl ekonom Vladimír Bezděk, poradce prezidenta Petra Pavla v otázkách důchodové reformy, rozpočtové politiky a finančního sektoru.

Nedávno jste prohlásil, že na velkou reformu důchodů je pozdě. Proč?

Velkou reformou jsem měl na mysli to, co zde bylo vytvořeno v roce 2012, tedy vedle zásadního průběžného státního důchodového pilíře ještě povinné nebo kvazipovinné penzijní spoření. Na to už je teď pozdě, protože česká populace nezadržitelně stárne a zhoršující se demografie nám zužuje fiskální možnosti pro tento manévr.

Čtěte také

Kdyby tehdy nebyl druhý pilíř zrušen, jak by vypadaly penze v budoucnu?

Dohromady byla příspěvková sazba ve výši pět procent, a to už přece jen v kumulaci dvaceti, třiceti a čtyřiceti let a v principu složeného úročení má šance vytvořit zajímavou složku v 65 letech, kdy lidé půjdou do penze. Budoucí důchod třeba pro generaci dnešních čtyřicátníků, kteří by v tomto systému byli aspoň 25 let, mohl mít lepší vlastnosti v tom smyslu, že naše budoucí penze nemusela záviset pouze na státním pilíři a průběžném financování.

Jiřina Holubová ze společnosti Freedom Financial Services upozorňuje, že ženy mají nižší důchody než muži, protože měly nižší mzdy a vykonávají hůře placené práce. To by se asi mělo změnit.

Ano, ale hlavní důvod, proč mají ženy v průměru nižší důchody než muži není ten, že za stejnou práci mají nižší mzdu, byť i to je v Česku statisticky existující fakt. Hlavní důvod rozdílu ve výši vyplácených důchodů pramení z toho, že až v 95 procentech případů je to žena, kdo zůstává doma s dětmi, když jsou malé. To je faktor, který ve výsledku způsobuje značnou část zaostávání průměrného důchodu žen vůči mužům.

Jedním z návrhů, který už před více než deseti lety ležel na stole, je zavedení partnerské solidarity.


Jak to napravit?

Jeden z návrhů, který už před více než deseti lety ležel na stole a mně osobně se velmi líbí, je ten, že v rámci rodiny by mohla být zavedena partnerská solidarita. Ilustruji to na typickém příkladu, kdy muž vydělává, žena se doma stará o děti a v tu chvíli nemá výdělek, který by se jí počítal do důchodu.

Ženě se sice počítá tzv. náhradní doba pojištění, ale nemá proti tomu výdělek, a není nic jednoduššího, než rozdělit výdělek manžela na dvě poloviny. Jedna polovina se započítá ženě, druhá polovina muži nebo opačně, pokud je doma muž a pracuje žena. Tato rodinná či partnerská solidarita by v těchto dobách mohla kus toho rozdílu odstranit.

Čtěte také

Je podle vás nezbytné zvýšit věkovou hranici odchodu do důchodu?

Podle mého názoru ano. Měla by být v ideálním případě navázána na vývoj naděje dožití, tak, jak jsme to už asi tři nebo čtyři roky od roku 2012 v zákoně o důchodech měli. Následně tento element koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL zrušila.

Pokud naděje dožití nadále poroste tak, jako roste posledních 30 let, což je samo o sobě velmi pozitivní zpráva, tak se s věkovou hranicí pro odchod do důchodu nebudeme moci zastavit na žádné konkrétní hladině.

Proč označuje ekonom Vladimír Bezděk současný penzijní systém za rovnostářský? Jak se liší francouzský důchodový systém od toho českého? A jak bude prezident Petr Pavel v budoucnu přistupovat k otázce penzijní reformy? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , vpl

Související