Napříč Namibií

Jsme tři kamarádi podnikající úchvatnou cestu napříč západoafrickou zemí Namibii. První putovní místo Fish River Caňon, po americkém Grand Canyonu druhý největší na světě. Před západem slunce děláme výšlap do okolních skal, odkud se nám obnažují podmanivě večerním sluncem nasvícená skaliska. Caňon vznikl působením erozí řeky, která v průběhu miliónů let vyvrásnila jeho dno a vytvořila tak podivuhodné skalní obrazce.

Okouzleni dále pokračujeme do pouště Namib, pyšnící se výskytem nejvyšších písečných dun dosahujících výšky až 350 metrů. Tato poušť je velice pozoruhodným místem, jež přitahuje prazvláštní aurou a snovostí, obzvláště pak při východu a západu slunce uchvacuje v proměnách barev. Ovšem kromě dun charakterizují topologii pouště také úžasné skalní masivy. V prostém kempu bivakujeme, usínáme ale během noci nás budí hlasité a zvláštní vytí šakalů a hyen pobíhajících kolem našich stanů, což nám klidného spánku nepřidává. Také zakoušíme výkyvy teplot oscilující mezi 3 stupni v noci až 35 stupňi přes den.

Přesouváme se na pobřeží Atlantského oceánu k rozsáhlým pobřežním mělčinám a lagunám, skýtající domov 10 000 plameňákům. Pro mě osobně je nádherným zážitkem vidět tak početná hejna těchto překrásných a navýsost elegantních ptáků. Úžasný okamžik nastává, když hejno jakoby napovel roztáhne svá křídla a lehce vzlétne.

Dojmy se však obohacují o další div. O pár desítek kilometrů dále po pobřeží se totiž vyskytují tisícová hejna tuleňů a lachtanů rochnících se na útesech. Opět fantastická podívaná a být na dosah těmto podivuhodným tvorům. Tato zvířata jsou velice odolná a perfektně uzpůsobená k životu v drsných přírodních podmínkách a skutečně na chvíli je můžeme okusit. Pobřeží bičované ukrutným větrem a rozbouřené vody oceánu hrozivě narážející na útesy pokryté hordami tuleňů užívající si tuto takřka islandskou idylku. Paráda.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané ve třetím kole soutěže můžete hodnotit v červnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio