Zeman: Amnestii neplánuji. Zda jmenuji předsedu Ústavního soudu, se teprve rozhodnu

Co Miloš Zeman považuje za svůj největší úspěch a největší omyl v čele České republiky? A co chce do konce mandátu ještě stihnout? Poslechněte si bilanční rozhovor s prezidentem na konci jeho druhého funkčního období. Tomáš Pancíř se ptal dosluhujícího prezidenta živě v lánském zámku.

„V současné době řeším návrh Senátu na ústavního soudce. S kandidátem se mám setkat zítra. Předpokládám, že poté návrh předložím Senátu. Co bude dál, o tom budu přemýšlet, až tento problém vyřeším,“ řekl Miloš Zeman. Nevyloučil ale to, že jmenuje nástupce předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Čtěte také

Rozhodnout se chce později. „Především vycházím z toho, že nový předseda, ať už to bude kdokoliv, by neměl dělat z Ústavního soudu třetí komoru parlamentu. Měl by nepodlehnout pokušení vydávat politické proklamace,“ řekl.

Milosti mají být udělovány selektivně

Mnohem jednoznačněji prezident odpověděl na otázku, zda má stejně jako jeho předchůdce v úmyslu vyhlásit u příležitosti výročí 30 let od vzniku republiky a současně konce svého mandátu částečnou amnestii.

„Řekl jsem několikrát, že amnestie je plošná milost. Milosti mají být udělovány selektivně. Na rozdíl od svých předchůdců, kteří udělovali stovky milostí, jsem jich já až dosud včetně manželů Kordysových v poslední době udělil 27,“ prohlásil.

Rusko je agresor, pomoc Ukrajině je na místě

Kromě budoucích plánů Zeman během rozhovoru s Tomášem Pancířem reflektoval i své minulé činy včetně omylů, kterých se dopustil. V souvislosti s nimi uvedl například to, že důvěřoval Vladimíru Putinovi jakožto schopnému politikovi.

Čtěte také

„Viděl jsem v něm politika, kterého jsem si neidealizoval, ale o němž jsem se domníval, že mu jako každému politikovi jde o zájem jeho země. Agrese vůči Ukrajině byla proti zájmům Ruské federace, a pokud si to Vladimir Putin neuvědomoval, tím hůře pro něj,“ komentoval svoji dřívější perspektivu.

Problém Miloš Zeman spatřuje i v samotné válce a jejích dopadech na Českou republiku. Kvůli nim je ochotný slevit i z hospodářských zájmů. „Není ohrožena pouze Ukrajina, je ohrožena bezpečnost České republiky, a právě proto jsem první den ruské agrese podpořil naši pomoc Ukrajině,“ postavil se jednoznačně za politiku současné vlády.

Chystá se Miloš Zeman otevřeně podpořit některého z kandidátů na novou hlavu stát? Přehodnotil své výroky o kauze Vrbětice? A proč se domnívá, že jeho Kancelář odposlouchávala BIS? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka