Nákupy pouze jeden den v týdnu? I taková je egyptská Gurna

Zeleninu všeho druhu, krůty, ryby, boty, olej, nebo třeba osla. To všechno si mohou vesničané nakoupit na trhu v egyptské Gurně. Ale pouze v úterý. Ve středu už jsou všichni trhovci o vesnici dál a ve čtvrtek zase úplně jinde.

Město Úterý na Plzeňsku nebo obec Pátek u Poděbrad se jmenují podle dne, kdy se v nich konaly trhy. To je sice už dávná historie, ale třeba v Egyptě tento systém týdenních trhů stále funguje. Prodejci všeho možného se přesouvají mezi vesnicemi a jejich rotace se po staletí nezměnila. Jedno takové egyptské "Úterý" leží na dohled od známých luxorských chrámů a úterky jsou tam opravdu živé.

Na obrovské prašné ploše uprostřed vesnice si trhovci na zemi rozkládají deky a igelity, nad sebou staví provizorní plachty proti sluníčku. "Máme tady úterní trh, středeční trh, čtvrteční trh, ale každý je v jiném místě. Zítra bude v Agaltě, ve čtvrtek v Armantu. Nemám jinou práci, den co den objíždím trhy. Postavím si takhle ten stan a prodávám místním lidem."

Šedesátiletý Abd al-Hádí sedává na dece mezi hromadami svých okurek, mrkví, rajčat, brambor, feferonek, černého baklažánu a cuket. A vedle sebe krásnou klasickou váhu. "Nejdůležitější ze všeho je poctivá váha. Když lidem vážím k Boží spokojenosti, jde všechno dobře." Jen v pátek má Abd al-Hádí volno, aby se mohl věnovat své početné rodině: "Mám sedm synů, dvě dcery, čtyři manželky, takže je všechno jak má být!"

Abd al-Hádí je typický trhovec, který se svou zeleninou obráží okolní obce

Kousek dál najdete chumel vesnických žen v černých hábitech, tlačící se pod jedním samostatně stojícím slunečníkem. Zabíjačka. Kolem pobíhají krůty, paní si ukazují, řezník krůtu vezme, porazí, spaří v barelu s horkou vodou, oškube ji a na špalku porcuje.

Čtěte také

Podobný osud zřejmě čeká ovce a telata, které tu jsou všude na prodej. Až na osla, čtyřnohý krasavec je zde totiž u holiče. "Stříhá se tak jednou do roka, aby pěkně vypadal. A když ho budu chtít prodat, dostanu za něj víc." Osel, podle odhadu místních zhruba 5 letý, vyjde v přepočtu na 1500 korun.

Oslík si užívá holičské péče

Na trhu najdete také čaj, vodní dýmky nebo třeba mišš, velice zrající sýr z buvolího mléka, silně aromatický i přes zavřené nádoby. Někteří trhovci se snaží na ostatní vyzrát technikou, třeba Muhammad: "Ten zesilovač mě stál 500 liber, ale vyplatí se, každý mě slyší." Do mikrofonu se překřikuje s dalšími trhovci a hladina hluku tak postupně stoupá.

Pokud se na stejné místo vrátíte po dvou hodinách, je tu úplné ticho, nikde ani noha, jen obrovská prašná plocha zalitá sluncem. Trhovci jdou o vesnici dál.

autor: mac
Spustit audio