Najít novou práci letos zkusí 75 % nespokojených zaměstnanců. Polepšit si můžou hlavně lidé s nejnižším platem

17. leden 2019

Máte v plánu letos změnit svého zaměstnavatele? Redaktor Jiří Chum se na hledání práce i chování firem ptal Jitky Součkové, marketingové manažerky personální agentury.

Nespokojení lidé k hledání nového místa nejčastěji využívají portály práce nebo personální agentury. Ale i sociální sítě či doporučení od známých jsou stále oblíbenější.

Podle Jitky Součkové je více než 40 % všech lidí, kteří jsou nyní v zaměstnaneckém poměru, nespokojených. I při současné nízké nezaměstnanosti má každý, kdo chce pracovat, naději si najít lépe placenou práci.

Zaměstnanec s patnácti tisíci hrubého měsíčně má prý šanci spíše si polepšit než někdo, kdo bere například trojnásobek. „Nejméně je na trhu lidí, kteří pracují v provozech,“ říká Součková a dodává, že například dělníci a skladníci mají větší naději najít lepší práci než třeba manažeři.

Nabídka práce se také liší podle krajů. V regionech, kde jsou velké automobilky, jsou i navazující profese a firmy. Nezaměstnanost je tu tak zdaleka nejnižší: „Tam se práce dá najít úplně jednoduše.“

Jak firmy mění své chování k zaměstnancům, aby jim zamezily  v odchodu ke konkurenci? Stačí dnes jen zvýšit plat? „Není to jenom o mzdách, protože mzdy samozřejmě nemohou růst nekonečně,“ vysvětluje Součková. Důležité jsou i benefity, dny volna navíc, různé dovolené či nabídka stravenek.

autoři: Jiří Chum , kpk
Spustit audio