Naděje pro piloty s brýlemi: Výměnu nitrooční čočky by mohli díky novým implantátům podstoupit do dvou let

27. červenec 2023

Při zhoršení zraku jsou piloti odkázáni na brýle. Výměna nitrooční čočky se jim nedoporučuje. Hůře by totiž mohli vidět v noci a za šera. Oční lékaři z Ústavu leteckého zdravotnictví nyní v klinické studii zjišťují, jestli by se to v budoucnu mohlo změnit. Pro studii se využívá i laboratoř nočního vidění.

„V případě, že používáte mapu, potřebujete frekvence vidět,“ popisuje pilot Petr Morcinek situaci, kdy si musí v kokpitu letadla nasadit brýle. Pokud by mohl brýle úplně odložit, hodně by se mu ulevilo.

V absolutní tmě

Jako pilot menších civilních letadel chodí na vyšetření zraku každoročně. Přestože žádné jiné problémy s očima nemá, do budoucna zvažuje, jestli kvůli horšímu vidění na blízko nepodstoupit výměnu nitrooční čočky. Zapojil se proto do studie očního oddělení Ústavu leteckého zdravotnictví.

Čtěte také

„Jsme v laboratoři nočního vidění, kde vytvoříme absolutní tmu. Před testovaným klientem máme tabulku kontrastní citlivosti osvícenou přesně definovaným světlem v infra spektru. A klient za pomoci speciálních brýlí pro noční vidění čte,“ přibližuje test primář oddělení Ladislav Nováček.

Ukazuje se, že noční vidění je u Petra Morcinka v naprostém pořádku. Stejným způsobem testují v rámci klinické studie v Ústavu leteckého zdravotnictví i skupinu pacientů, která už výměnu čočky podstoupila.

Výměna nitrooční čočky se v současnosti pilotům kvůli možnému zhoršení vidění v noci a za šera nedoporučuje

Slibné implantáty

„Operujeme od roku 2016 a od té doby testujeme různé druhy implantátů. Existují nové implantáty, nové technologie, které jsou velmi slibné. Pacienti prokazují velmi dobrou kontrastní citlivost. Pokud se ukáže, že i po roce po implantaci je stále dobrá, pak budeme moci přistoupit k tomu, že bychom mohli implantáty doporučit,“ doufá oční lékař.

Díky studii Ústavu leteckého zdravotnictví by mohly být k dispozici nejpozději za dva roky. V současnosti se výměna nitrooční čočky pilotům právě kvůli možnému zhoršení vidění v noci a za šera nedoporučuje. Vojenští piloti ji nesmějí podstupovat vůbec.

autoři: Andrea Skalická , opa
Spustit audio

Související