Nad Českem foukal jet stream. To za svou kariéru ještě nepamatuji, říká Petr Dvořák z ČHMÚ

1. únor 2016

I nad Českem někdy nezvykle silně fouká. Ve výšce 12 kilometrů se měl prohánět takzvaný jet stream, tedy vítr s rychlostí přes 300 kilometrů za hodinu.

„Ano, vítr foukal severozápadního směru v rychlosti 324 kilometrů za hodinu. To za svou kariéru ještě nepamatuji,“ potvrzuje výskyt jet streamu nad Českou republikou Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu a cituje tak z dat, která sonda naměřila o půlnoci.

Jet stream je součástí atmosféry. Zpravidla však v evropských podmínkách nebývá tak silný. „Nejsilnější se nacházejí v severním Pacifiku, kde byly objeveny během druhé světové války. Proudí tam i rychlostí 800 kilometrů za hodinu,“ popisuje Petr Dvořák. Jet stream je, jak připomíná, vítr, který dosahuje rychlosti alespoň 30 metrů za sekundu.

Jet stream se podle Petra Dvořáka vyskytuje nad Českem poměrně často, ale během noci z 31. ledna na 1. února byl skutečně výjimečně silný. „Když letadlo míří proti takovému větru, let trvá podstatně déle a letoun spotřebuje více paliva,“ uvádí možné komplikace spojené s jet streamem v rozhovoru s moderátorem Jiřím Chumem. Navíc se můžou objevovat i silné turbulence.

autoři: jch , šše
Spustit audio