Na zahrádce i uvnitř. Prioritou je otevřít restaurace najednou, míní Břečková z asociace podniků

Řemeslníci a firmy podnikající ve čtyřech desítkách vybraných oborů mohou opět přijímat zákazníky ve svých provozovnách a obchodech. Další mají následovat ve čtyřech etapách. Asociace malých a středních podniků a živnostníků volá po tom, aby se na konci května otevřely kromě zahrádek i vnitřní prostory restaurací, do 8. června čekat nechtějí.

„Jsme spokojení s tím, že máme nějaký plán. Nejhorší pro podnikatele je jízda za dodávkou, to znamená když se něco řeší ze dne na den. Potřebovali jsme výhled, který dává nějaký smysl,“ vítá plán rozvolňování místopředsedkyně představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavla Břečková.

Čtěte také

Potvrzuje také, že asociace často jedná s vybranými ministerstvy, například s resortem práce a sociálních věcí, kam podnikání spadá. „Tam jsou signály jasné v tom, že když se epidemiologická situace bude nějakým způsobem vyvíjet, tak je tlak na to, aby se otevřely provozy dříve,“ přibližuje.

Výrazné podněty podle ní přicházejí z hospod a restaurací, kde je požadavek na dřívější rozvolnění. Není totiž důvod, proč rozvolňování rozdělovat na dvě fáze – výdej přes okénko a provoz zahrádky v květnu, a plné uvolnění až za dalších čtrnáct dní v červnu.

„Snaha je otevřít všechno najednou v květnu,“ dodává s tím, že právě to je prioritou i asociace.

Kadeřnictví a posilovny jsou kontaktní záležitosti a podle Břečkové je pochopitelné, že se je vláda snaží držet stranou. „Kdybychom měli možnost uspíšit některé živnosti, tak by to byly právě tyto,“ zdůrazňuje.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související