Na zahrádce i uvnitř. Prioritou je otevřít restaurace najednou, míní Břečková z asociace podniků

Výrazné podněty přichází z hospod a restaurací, kde je požadavek na dřívější rozvolnění, říká Pavla Břečková z Asociace malých a středních podniků a živnostníků
Řemeslníci a firmy podnikající ve čtyřech desítkách vybraných oborů mohou opět přijímat zákazníky ve svých provozovnách a obchodech. Další mají následovat ve čtyřech etapách. Asociace malých a středních podniků a živnostníků volá po tom, aby se na konci května otevřely kromě zahrádek i vnitřní prostory restaurací, do 8. června čekat nechtějí.
„Jsme spokojení s tím, že máme nějaký plán. Nejhorší pro podnikatele je jízda za dodávkou, to znamená když se něco řeší ze dne na den. Potřebovali jsme výhled, který dává nějaký smysl,“ vítá plán rozvolňování místopředsedkyně představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavla Břečková.
Čtěte také
Potvrzuje také, že asociace často jedná s vybranými ministerstvy, například s resortem práce a sociálních věcí, kam podnikání spadá. „Tam jsou signály jasné v tom, že když se epidemiologická situace bude nějakým způsobem vyvíjet, tak je tlak na to, aby se otevřely provozy dříve,“ přibližuje.
Výrazné podněty podle ní přicházejí z hospod a restaurací, kde je požadavek na dřívější rozvolnění. Není totiž důvod, proč rozvolňování rozdělovat na dvě fáze – výdej přes okénko a provoz zahrádky v květnu, a plné uvolnění až za dalších čtrnáct dní v červnu.
„Snaha je otevřít všechno najednou v květnu,“ dodává s tím, že právě to je prioritou i asociace.
Kadeřnictví a posilovny jsou kontaktní záležitosti a podle Břečkové je pochopitelné, že se je vláda snaží držet stranou. „Kdybychom měli možnost uspíšit některé živnosti, tak by to byly právě tyto,“ zdůrazňuje.
Související
-
Rozvolňování neznamená, že je vyhráno, situace se může zhoršit, varuje epidemiolog
Vláda rozdělila postupné uvolňování opatření do pěti etap. První z nich by měla začít 20. dubna. Koho se změny dotknou a nehrozí, že se epidemie vymkne kontrole?
-
Hospody na plný provoz hned nenavážou. Stát by měl pomoci, říká Berka z Plzeňského Prazdroje
Plzeňský Prazdroj se připojil k iniciativě Zachraň hospodu. „Chceme propojit hospody a spotřebitele,“ přibližuje emeritní vrchní sládek Václav Berka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Čelili jsme kyberútoku, hájí resort nezveřejnění vyhlášky. Měla umožnit sběr dat o navštívených webech
-
PRŮZKUM: Většina Ukrajinců důvěřuje Zelenskému a nechce volby. Štěpí se v názoru na smlouvu s USA
-
OVĚŘOVNA: Očkování proti tetanu není třeba a je v něm grafen, tvrdí příspěvek. Lékový ústav to odmítá
-
Dalajláma se převtělí, narodí se ve svobodném světě. Reinkarnace ale nemusí být dítě, říká Tibeťanka