Na vyjádření k EET mají poslanci jen dvacet minut. Řečnickou dobu omezila vládní koalice

22. leden 2016

Poslanci se ve sněmovně opět sešli nad schvalováním elektronické evidence tržeb (EET). Koalice se na mimořádné schůzi už popáté snaží dovést debatu o zákoně až do závěrečného hlasování. Tomu se snaží zabránit pravicová opozice. Dnes na návrh hnutí ANO sněmovna omezila čas na vystoupení poslanců. Mohou mluvit jen dvakrát nejvýše po deseti minutách.

V úvodu schůze vystoupil ministr financí Andrej Babiš (ANO), který elektronickou evidenci tržeb opět hájil. Žádal opozici, aby zákon přestala blokovat a přestala bránit podvodníky, kteří neplatí daně. Pravicová opozice ale avizovala, že v obstrukcích bude dál pokračovat.

Vládní koalice se rozhodla dát prostor na vystoupení všem poslancům, kteří se do diskuse přihlásili. Těch bylo ještě včera 25, dnes ráno už 30. Sněmovna tak přijala návrh poslanců za hnutí ANO a omezila při schvalování EET řečnickou dobu na maximálně 20 minut. Změna prošla zejména díky koaličním hlasům.

„Předpokládám, že za 20 minut je schopen člověk jasně zformulovat, co chce říct,“ uvedl šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl hlasování o omezení doby na vystoupení zrušit, ale neuspěl. Pravice se tak podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška musí s novinkou smířit.

„Je to určitá taktika ze strany vládní koalice. My tomu rozumíme, podle jednacího řádu na to mají právo. Trošku se podivuji nad tím, proč s tím přišli vlastně až teď. Ukazuje to na určitou neschopnost vládní koalice. Na druhou stranu tady pořád vidím ten trvalý souboj o to vysvětlit si, co vlastně obstrukce znamenají,“ uvedl.

Vládní koalice chtěla také prodloužit dnešní jednání sněmovny až do devatenácté hodiny. To obvykle v pátek končí ve čtrnáct hodin. Požadavek na delší jednání ale vetovaly opoziční kluby TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury chce vládní koalice vše odložit kvůli krajským a senátním volbám.

„Oni tomu projektu evidentně nevěří, proto si vytvářejí falešné alibi, že nám chtějí dát ještě týden navíc. Přitom, kdyby řekli - necháme vás mluvit, nepoužijeme metodu ukončení diskuse, tak bych to považoval za správný postup. Takhle si to načasovali jen tak, aby ten projekt mohli spustit až po krajských volbách,“ naznačil.

Kabinet si od elektronické evidence tržeb slibuje zásah proti nepoctivým podnikatelům a vyšší výběr daní. Naopak pravicová opozice tvrdí, že opatření poškodí hlavně drobné živnostníky. Varuje také před možným zneužitím dat.

„Jsem spíš skeptická ohledně velmi zvýšeného výběru daní. Pro daňové poradce a poplatníky to bude znamenat spoustu další administrativní práce. A nemůžu se ztotožnit se závěrem, že EET bude pro poplatníky jednoduchou záležitostí, jak demonstroval pan ministr Babiš. Jedná se o velkou výměnu dat a to není nikdy bez problémů,“ uvedla prezidentka Komory daňových poradců Petra Pospíšilová.

Sněmovna se dnes k hlasování o zákonu s největší pravděpodobností opět nedostane. Na závěrečné hlasování by mohlo dojít v únoru.

Elektronická evidence tržeb (EET)
autoři: ČRo , vma
Spustit audio