Na úpatí Beskyd možná vznikne podzemní Silicon Valley. Ostravští vědci chtějí důl Paskov přeměnit na laboratoř

1. červenec 2021

Na Vysoké škole báňské v Ostravě vznikají plány na neobvyklé využití opuštěných důlních šachet. Má to své výhody. Kilometr pod zemí je například minimum kosmického záření. Byla by to první taková laboratoř v Česku a jedna z mála v Evropě.

Důl Paskov ve Staříči u Frýdku-Místku je prý ideální místo pro podobný projekt. Nehrozí tu například zatopení spodní vodou jako na jiných šachtách.

Umožnilo by to specifický výzkum v oblasti fyziky a biologie, mohli bychom testovat mikroorganismy vodních substrátů, v budoucnu využitelných na Marsu nebo Měsíci,“ vypočítává výhody projektu jeden z jeho hlavních propagátorů Vladimír Slivka, děkan ostravské Hornicko geologické fakulty.

Podzemní laboratoř by umožňovala i praktický výzkum pro rychle rostoucí podzemní stavitelství. Nebo třeba vybudování gravitační elektrárny, která by využívala poklesu těžkých závaží pro výrobu elektřiny s výkonem v megawattech. Investoři se už hlásí. „Jsou ochotni investovat celou výrobu té přečerpávací elektrárny na základě gravitace,“ dodává Slivka.

Podpora z ministerstva

Čtěte také

Náklady na roční provoz laboratoře se podle děkana Slivky pohybují kolem 200 milionů korun. Odhaduje, že do sedmi let by se toto pracoviště samo uživilo. Existovalo by přitom propojení s podnikem DIAMO, který by se staral o důl jako takový a měl by z toho zisk. „Otevřeně říkám, že se mi to líbí. Je to obrovská vize, ale kde nebyla vize, tam nebylo nic,“ dodává ministr průmyslu Karel Havlíček z hnutí ANO.

Rozhodnutí o tom, jestli tato laboratoř označovaná jako beskydská Silicon Valley dostane podporu z evropských fondů pro uhelné oblasti, by mělo padnout už brzy. Nejbližší podobné místo je podle děkana Slivky v Německu a vzniká i v Polsku. „Jsou ve skandinávských zemích a v Rusku. To je vše,“ konstatuje děkan.

Jde také o čas. Důl ve Staříči by se totiž měl navždy zasypat.

autoři: Martin Knitl , als
Spustit audio

Související