Na mobilizaci nemá ruská armáda kapacitu ani materiál, komentuje generál Pavel přehlídku Dne vítězství

Co ukázala vojenská přehlídka na Rudém náměstí? Proč ruský prezident Putin obvinil Západ, že chtěl zaútočit na Rusko, a o co se při tom opírá? Použil by Putin zbraně hromadného ničení? A jakou techniku dostane Česká republika od Německa za sovětské tanky, které jsme poskytla Ukrajině? Vladimír Kroc se ptal generála Petra Pavla, bývalého předsedy vojenského výboru NATO.

Jak jste už řekl, svět očekával Putinův projev s obavami. Co by znamenalo – to byla jedna ze spekulací –, kdyby Putin přestal používat onen eufemistický výraz „speciální operace“ a vyhlásil by Ukrajině válku?

Především by to znamenalo, že by následně mohl vyhlásit mobilizaci a aktivizovat mnohem větší lidské zdroje, než je tomu dosud. Mohl by přejít na válečný provoz ekonomiky, mohl by vyhlásit celou řadu opatření, která jsou vyhrazena pouze pro válečný stav. Za situace, kdy Rusko vede pouze „speciální operaci“, většina těchto opatření možná není, protože tomu brání legislativa.

Čtěte také

Pavel Havlíček, analytik výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky, v našem vysílání řekl, že vyhlášení války by vyvolalo v části ruské společnosti šok. Ustál by to Putin?

Myslím, že i když se prezident Putin těší stále velké podpoře ruské populace, především pokud jde o ten konflikt na Ukrajině, tak je zároveň vystaven i velkému tlaku. Ten vychází nejen z počtu obětí, které Rusko chtě nechtě bude muset přiznávat a jejichž počet je mnohem větší, než zatím oficiálně přiznalo, ale vychází samozřejmě z toho, že je ta válka extrémně drahá a dopady na ruskou populaci ještě zhoršují sankce Západu.

Takže ruské obyvatelstvo stále citelněji vidí, v jak velkém rozporu jsou slova jejich představitelů o tom, jak Rusko bude prosperující, bezpečnou zemí, a realitou, ve které den za dnem žijí.

Ještě k té možnosti vyhlášení mobilizace: ono se to snadno řekne, ale zřejmě to není zvlášť pro Rusko v současných podmínkách tak jednoduché. Znamená to brance vycvičit, někde ubytovat a živit, čili je to mimo jiné i ekonomicky náročné...

Samozřejmě. Pokud by Rusko vyhlásilo mobilizaci, ať už výběrovou, nebo všeobecnou, tak by to znamenalo opravdu obrovské počty, na které ruská armáda není připravena nejenom ubytovacími kapacitami, ale především výcvikovými kapacitami. A také materiálem, protože válka na Ukrajině stála Rusko mnoho materiálních zdrojů: nasadili už většinu techniky, dokonce i té uložené. Takže vycvičit a vybavit další desítky, možná stovky tisíc, ne-li miliony vojáků, se zdá být v současné realitě téměř nemožné.

Čtěte také

Na druhou stranu by mobilizace mohla být jedním ze způsobů, jak by Putin mohl řešit rostoucí nezaměstnanost, co myslíte?

To by ale musel mít ty vojáky čím zaplatit. Válka zatím stojí opravdu obrovské prostředky a k tomu, aby udržel armádu alespoň částečně motivovanou, by museli být nejenom ohodnoceni, ale také dobře zásobováni. Ruská armáda má problémy s logistikou už v těchto počtech, takže si nedokážu ani představit, jak by logisticky dokázala plnohodnotně zabezpečit armádu, která by byla ještě násobně větší.

Jak má podle Petra Pavla vypadat budoucí posílení východního křídla NATO? A co soudí o myšlence americké základny na českém území, jejíž možnost nadnesla před svou cestou do USA ministryně obrany Černochová? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , jkh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.