Na letišti Kaštel mají mnozí cestující pochyby o bezpečnosti

6. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Letiště Kaštel u Splitu, kam denně přilétají stovky českých a slovenských turistů, nebudí důvěru v bezpečnost svého provozu. Ve Splitu na nádvoří Chorvatského národního divadla mělo premiéru nastudování hry Williama Shakespeara Jak se vám líbí.

Letiště Kaštel u Splitu nebudí důvěru v bezpečnost svého provozu. Bezpečnostní opatření pro pasažéry vystupující z letadla jsou v tomto vzdušném přístavu hluboko pod standardy Evropské unie, do které by se Chorvatsko za několik let rádo dostalo. "Sám jsem byl svědkem toho, jak letištní služba nechala cestující slovenské nízkonákladové společnosti vystoupit z letadla a pak jim přikázala odejít do letištní haly přes plochu letiště pěšky. Nezajistila ani odvoz několika několika matek s kočárky, které bezradně stály před letadlem," říká zpravodaj Českého rozhlasu v Chorvatsku Pavel Novák.

Takto viděl situaci na letištní ploše jeden z těch, kteří čekali na své příbuzné na letišti, Peter Molnár z Banské Bystrice: "Stojí na letištní ploše. Pro půl skupiny přijel autobus, ale druhou polovinu tam nechali stát a teď musejí jít do haly pěšky. Nějak jim tu vázne organizace. Takový drobný chaos - tak bych to zhodnotil."

"To je tragický, jak museli jít pěšky. Divil bych se, kdyby se tu neporušovaly nějaké předpisy," zhodnotil to, co se dělo na letišti další z čekajících Daniel Smola z Prahy.

Ale neporušují se. Neexistuje žádná obecná směrnice o přepravě cestujících z letadla do haly. Jak Českému rozhlasu potvrdila mluvčí ruzyňského letiště, v Praze je takový způsob cesty pasažérů k letadlu zakázaný. "Já jsem sice už takto od odbavení k letadlu šel, ale to bylo před 8 lety v africké Gambii," vzpomíná Pavel Novák

Nebezpečné zacházení s cestujícími vysvětlil vedoucí směny na letišti Kaštel Igor Tvdič: "Všechno záleží na možnostech letiště. Když máte všeho všudy 3 autobusy a přiletí najednou 6 letadel, tak to zkrátka nestíháte. Nejde tu jen o bezpečnost, ale o možnosti letiště."

Proč tedy cestující nečekali uvnitř letadla, až jim autobus přistaví a pohybovali se mezi letadly v pohybu a kolem stroje, do kterého se doplňovalo vysoce vznětlivé palivo? I na to měl Igor Tvrdič odpověď. Jde prý hlavně o čas, aby posádka mohla kabinu připravit na další let. Bezpečnost je tedy asi na letišti Kaštel až na druhém místě. Odpověď na otázku, jestli je to správné, je jasná. Otázkou je, proč tedy letiště nekoupí více autobusů pro cestující?

Kultura

Ve Splitu na nádvoří Chorvatského národního divadla mělo premiéru nastudování hry Williama Shakespeara - Jak se vám líbí.

Na náměstí v Trogiru - blízko radnice zněla - čeština. Vystoupil tam Big band z Lanškrouna. 7. srpna si na něj můžete počkat v Primoštenu a 8. srpna v Omiši.

O čem se dočtete v chorvatských novinách? Například Slobodna Dalmacija si dnes všimla toho, jak je Česko úspěšné v lákání zahraničních investorů. Píše o našich investičních pobídkách. Článek nese název - "Česko slízlo smetanu".

Na jiném místě tohoto deníku se ale také píše o napadení mladých britských turistů na ostrově Brač a ve Splitu. Násilníci je zbili a obrali o peníze. Dávejte tedy na sebe pozor a nenoste u sebe velké částky peněz.

Kurzy

Například v Erste banku vám za euro dají 7 kun a 35 lip, za 100 Kč 24 kuny a 80 lip a za 100 slovenských korun dostanete 20 kun a 80 lip. Ještě horší kurzy má například Splitska banka. Vyhledávajte raději směnárny, kde vám vymění peníze bez provizí.

Ceny pohonných hmot na stanicích firmy INA se drží svých tradic a nemění se: benzin 95 je za 8 kun a nafta za 7,56. LPG stojí 3 kuny a 35 lip

Doprava

Provoz na chorvatských dálnicích je klidný. Nikde byste neměli dlouho čekat v kolonách. Snad s výjimkou na jadranské magistrále na příjezdech do turistických středisek. Mohou se objevit uzavírky silnic kolem Dubrovníku kvůli hašení požáru, který zachvátil oblast jižně od města. Neohrožuje ale staré město ani turistická střediska. Pokud ale ucítíte v okolí Dubrovníka kouř, pak vězte, to hasiči bojují s ohněm lesa. A že už jej mají pod kontrolou.

Jezděte opatrně a přeji vám "sretan put" - tedy "šťastnou cestu".

Počasí

Na Jadranu bude zítra opět sluněčno s teplotami od 26 do 31 stupňů. Už ráno bude 19 až 23. Pamatujte, že to u moře hodně připalujte a mažte se, mažte krémy s vysokým UV faktorem.

Informace pro jachtaře na otevřeném moři jižního a středního Jadranu. Nárazový vítr, který ještě může dosahovat rychlosti až 35 uzlů, by měl během noci slábnout.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu