Na led už kvůli tréninku nemusejí. Mladým hokejistům při tréninku pomáhají moderní technologie

29. květen 2021

O vstřelení gólu v hokejovém utkání často rozhodují naprosté detaily. Právě na ně se zaměřují někteří trenéři a při koučování svých svěřenců využívají moderní technologie. Díky nim pak analyzují milimetry při odrazu a střelbě, vyhodnocují stabilitu nebo třeba periferní vidění. Takové tréninky se místo na ledě odehrávají ve specializovaných hokejových centrech.

Společně s koučem Aleksanderem Suvorovem stojíme na bílé ploše – speciálním povrchu, na němž se dá bruslit – a s nasazenými bruslemi vstupujeme na podložku, která připomíná běžecký pás. Ta slouží k takzvanému skatemillu. Díky této metodě můžou hokejisté zlepšovat bruslení. Existuje řadu let a v Česku stále přibývají další a další místa, která takový trénink nabízejí.

Čtěte také

Někde, tak jako tady v Trutnově, ale nemají jen pohyblivou podložku jako takovou. Kolem mě se nachází mnoho kamer, díky kterým je možné zanalyzovat můj pohyb. Můj styl bruslení není žádná sláva a po pár desítkách vteřin zpocený radši trénink ukončuju.

Své místo přenechávám zkušenějším borcům – jako je třeba osmiletý Honza. Ten už do tréninku na skatemillu zapojuje i střelbu na protější branku. U hřiště stojí jeho táta Jan Junek a popisuje, jak syna zpestření hokeje moderními technologiemi baví. „Ledovou plochu to nenahradí, ale určitě jde o technologii, díky níž se hráč může zlepšovat,“ uvažuje.

Rozhodují detaily

Díky několika monitorům můžou amatérští i profesionální hokejisté zlepšovat také své periferní vidění. Na libovolné obrazovce se vždy jen na malou chvíli zobrazí šipka, která ukazuje, kam přesně má člověk do brány vystřelit. Natočené záběry ze skatemillu se pak dají podrobně analyzovat. Na notebooku tak hráč vidí sám sebe třeba při odrážení včetně vypočítaných úhlů mezi hranou brusle a plochou.

„Je vidět i to, jak hráč staví špičku na led, kde má těžiště… Je tak vidět, na co se konkrétní hráč musí zaměřit,“ popisuje zakladatel trutnovského centra Pavel Fedulov. Bývalý hokejista je odchovancem ruského týmu CSKA Moskva, v Česku žije šest let a je trenérem a zároveň jakýmsi hokejovým vědátorem. Vysvětluje mi, že v dnešní době, kdy jsou hokejisté často velmi vyrovnaní, o úspěchu rozhodují detaily. Právě proto se moderní technologie používají víc a víc.

Pavel Fedulov

„Každý hráč je dnes perfektní bruslař. Právě proto jsou důležité drobnosti, bez nich z hráče perfektní bruslař nebude. Dnes musí být hráč kompletně připravený,“ dodává Pavel Fedulov. 

Virtuální realita na ledě

Kromě skatemillu někdy mají podobná místa i takzvané sense zóny. V nich hráči trénují za pomoci virtuální reality. „Než jsem to vyzkoušel, moc jsem tomu nevěřil,“ přiznává Pavel Fedulov. „Jen co jsem ale nasadil helmu a vzal hokejku, rázem jsem se ocitl ‚na zimním stadionu’. Dává to cvičení řadu možností, včetně toho, co se nedá udělat na ledě. Vymyšlený gólman může například odrážet puk stále stejným směrem, což na ledě nejde – hráč tak může zapracovat třeba na dorážkách.“

Ve virtuální realitě mohou trénovat nejen útočníci a obránci, ale i brankáři. „Dává to možnost trénovat myšlení na ledě. Nemusíte se oblékat do výstroje, a přitom můžete trénovat reakce a to, jak pozorujete puk. Je to něco vynikajícího. Moderní technologie jdou stále kupředu.“

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související