Na květinové Wall Street trvá jedna transakce čtyři sekundy

Udělejte si poznámku do kalendáře nebo uzel na kapesníku. To abyste nezapomněli, že příští neděli je Den matek a sluší se potěšit maminky květinami. Pokud se rozhodnete pro tulipány, gerbery nebo růže, máte velkou šanci, že budou pocházet z květinové burzy ve městě Aalsemeer v Nizozemsku.

Vůněmi prosycené barevné mraveniště. To byl můj první dojem, když jsem vešel do haly skladu největší květinové burzy v Nizozemsku. I s chladícími prostory a aukčními síněmi má rozlohu více než 125 fotbalových hřišť.

Pod mostem vedoucím k sálům pro burziány, tedy nákupčí květin, jezdí elektrické vozíky a tahají za sebou patrové kontejnery naložené přepravkami s řezanými květinami a květináči. Denně se tu prodá 23 miliónů rostlin.

„Ráno je to tu plné kytek. Všechny se prodají. Když sem přijdete brzy odpoledne, je tady už prázdno,“ vysvětluje moje průvodkyně Jose Hougee, jak to tu na burze každý den chodí. Od pondělí do pátku se tu provoz prakticky nezastaví.

Pěstitelé navážejí své květiny do skladů od čtyř odpoledne do čtyř do rána. Na přijímacím pásu se každý kontejner s květinami označí jménem prodejce, názvem rostliny, celkovým počtem kusů v dodávce a také počtem rostlin v každé přepravce.

„To je základní jednotka, která se pak v aukční síni draží,“ vysvětluje Jose Hougee. „Květiny se nekupují na kila ani na kusy, ale na přepravky. Případně celé vozíky přepravek.“

Denně se tu prodá 21 miliónů řezaných kytek a 2 milióny květin v kořenáčích

Jako na dostihovém závodu

Dražba začíná úderem šesté ráno a kolem poledne je všechno prodané. Většina dražitelů ve dvou sálech pracuje pro velkoobchodníky nebo exportéry květin. Jsou tu i nákupčí, kteří pořizují zboží přímo pro jednotlivá květinářství. Občas se ozve radostný křik, když se někomu podaří opravdu výhodná koupě.

Aukční síň na květinové burze tak trochu připomíná hřiště na basketbal nebo dostihové závodiště. V deseti řadách nad sebou sedí 500 obchodníků a nákupčích květin. Sledují, jak tady defilují ne koně nebo hráči, ale vozíky. Právě teď kolem projíždějí slunečnice a červené tulipány.

Obchodníci také sledují svoje terminály, na kterých jsou ciferníky ukazující aktuální cenu. Podle toho ťukají na klávesnici a nakupují pro své odběratele.

Každý terminál, každé místo pro obchodníka má držáček na kelímek s kávou. Opravdu skoro všichni kávu popíjejí, protože jsou tu už od šesti hodin od rána. Denně se tu prý vypije šest tisíc kelímků kávy.

Obchodovat s květinami je zábava, je přesvědčen nákupčí

Je to jako opravdová květinová Wall Street. Uzavření každé transakce tu trvá maximálně čtyři sekundy.

Pro Jose Hougee není červená tečka rychle se pohybující po ciferníku znázorňujícím hodnotu jednoho eura nic jiného než ukazatel ceny. Já vidím, jak vypadá holandská dražba směrem dolů v praxi. Licitátor nasadí vyšší cenu a nechá ji na ciferníku padat. Ten, kdo má rychlejší ruku a klikne na svém terminálu včas, nabízené květiny kupuje.

Mikeovi Verhegenovi, nákupčímu pro velké květinářství, se už podařilo několik dobrých nákupů. „Květiny jsou levnější, než byly včera,“ pochvaluje si. „Když se nějaký obchod podaří, je to vždycky radost. Nikdy si člověk není jistý, kdy je ta správná chvíle stisknout tlačítko na klávesnici. To je na tom vzrušující.“

Mike nakupuje květiny na burze už osm let. Proč svoje schopnosti nevyužije třeba při obchodování s cennými papíry nebo na devizovém trhu?

„Je to práce s živým produktem. Každý den je trochu jiný. Peníze jsou stále stejné, jen jejich hodnota kolísá. V případě květin se sortiment mění skoro každý den, každé roční období. To je pak mnohem zábavnější,“ vysvětluje.

Lány tulipánů jsou pro Nizozemí typické

Žen mezi obchodníky mnoho není

Obchodování na květinové burze je převážně mužská práce. Ženy bych mezi nákupčími spočítal na prstech jedné ruky. Podle mojí průvodkyně Jose Hougee je to dáno historicky. Tento druh obchodu byl vždycky mužskou záležitostí. Další důvod je prostý.

„Pro matky s malými dětmi je problém, že tady začínáme vždy v šest ráno. Neexistují jesle nebo školky, které mají otevřeno už od pěti,“ říká. Těch několik žen-burziánek, které paní Hougee zná, jsou podle ní velmi poctivé a tvrdé obchodnice.

Na druhou stranu, asi to tak má být. Ženy a dívky přece mají květiny spíš dostávat, než aby je samy kupovaly.


Zvětšit mapu: květinová burza se koná v nizozemském Aalsemeeru

autor: pan
Spustit audio