Na Jadranu je nyní kolem miliónu turistů

7. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na Jadranu už téměř nejsou volné ubytovací kapacity. V souvislosti se zájmem turistů místní obchodníci zvyšují ceny. Počasí: po pondělních deštích by se mělo v úterý znovu oteplit.

Sinjskou alku, tedy rytířské hry, které se rok co rok konají v Sinji, vyhrál nejstarší účastník letošního 291. ročníku, padesátiletý Ante Poljak. Díky přesným trefám do terče se mu podařilo získat devět bodů, což je maximum, kterého mohl dosáhnout. Je to velice výjimečná situace, k níž v rámci sinjské alky došlo naposledy před 108 lety.

Chorvatské sdělovací prostředky píší o přeplněném Jadranu. Podle listu Slobodna Dalmacija prošlo jen splitským letištěm o uplynulém víkendu 31 tisíc lidí a na Jadranu se v téhle chvíli pohybuje kolem miliónu návštěvníků převážně ze zahraničí. Například na Makarské riviéře je momentálně zaplněno všech 210 tisíc míst v kempech a ve střední Dalmácii už nejsou ani volná místa na hotelech.

Určitou naději turistům, mířícím do Chorvatska bez předem zajištěného ubytování, dávájí už jen soukromé apartmány. V nich se ještě volný pokoj najít dá, ale turisté musí počítat s tím, že majitelé v mnoha případech zareagovali na zvýšenou poptávku a zvedli ceny.

V souvislosti s náporem turistů stoupají i další ceny - například rybí pokrmy v restauracích stojí ve srovnání s předsezónním obdobím i dvakrát tolik. Ryb na Jadranu přestává být dostatek, moře už není tak bohaté na úlovky jako dřív, ale zájem o grilované pochoutky neutuchá. Přitom marže restaurací se podle ekonomických odborníků pohybuje kolem 300 procent.

Turisté nám kradou památky, bouří se Chorvaté. A někdy to myslí doslova - policie v minulých dnech odhalila bandu pašeráků, kteří převáželi starožitnosti do zahraničí a prodávali je movitým kupcům převážně z Německa. Ztrácet se ale například začaly i "obyčejné" kameny z Archeologického muzea ve Splitu, které byly uloženy v otevřeném depozitáři. Šlo o součásti antických staveb, připravených k rekonstrukci. Depozitář nebyl dostatečně hlídaný a v rukách nenechavých turistů se ocitla například část splitského Amfiteátru.

Ceny a kurzy:

Zatímco kameny se vesele kradou, benzín a naftu musíte koupit - s tím nic neuděláte. Jedna z nejlevnějších sítí chorvatských čerpacích stanic INA stále nabízí ustálené ceny za nejpoužívanější pohonné hmoty - za litr Eurosuperu 95 zaplatíte rovných 8 kuna, Euronafta vás vyjde na 7 kuna a 60 lipa. Znovu připomínáme, že další pohonné hmoty mnohdy neodpovídají evropským normám - tankujte proto pouze Eurosuper nebo Eurodiesel.

Ani dnes se kurz české koruny vůči chorvatské kuně nezměnil - za českou stokorunu dostanete ve Splitské bance rovných 25 kuna, za sto slovenských korun obdržíte 18 kuna a 69 lipa.

Doprava:

Doprava v Chorvatsku je komplikovaná především kvůli dešti, silnice jsou mokré a místy kluzké. S kolonou počítejte na Jadranské magistrále mezi Splitem a Omiší, zhruba pětadvacetikilometrový úsek trvá v těchto chvílích přes dvě hodiny. Doporučujeme proto objízdnou trasu přes hory přes městečka Žrnovnica a Srininje.

Na hraničních přechodech Pasjak a Stara Gradiška je zvýšený provoz na vjezdu, na přechodu Rupa na výjezdu a na přechodech Kaštel a Plovanja v obou směrech, čekání by se ale nemělo protáhnout na delší dobu než na jednu hodinu.

Trajekty jezdí přesně načas, v přístavech Valbiška, Jablanac, Mišnjak a Brestova se ale začínají tvořit kolony.

Počasí:

Dnes (v pondělí) předpověď meteorologům vyšla, když slibovala zataženou oblohu, déšť a místy bouřky. Uvidíme, jestli se vyplní i úterní prognóza, která pro pobřeží Jadranu slibuje protrhávání oblačnosti a znovu oteplení. Na Istrii bude 26, v Dalmácii kolem 30 stupňů.

Předpověď pro jachtaře varuje před možností bouřek, ve kterých se rychlost větru zvýší až na 30 uzlů, jinak bude vát převážně vítr jižních směrů o rychlosti do 12 uzlů. Moře bude na stupni 1-2, na otevřeném moři především na jihu Jadranu na trojce a místy i na stupni čtyři. Viditelnost očekávejte zhruba 20 kilometrů.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu