Na festivalu Kustendorf se vzpomínalo na Otakara Vávru

Slavný balkánský režisér Emir Kusturica pořádá spolu s rodinou každý rok originální filmový a hudební festival Kustendorf. Koná se v Kusturicově dřevěné vesnici a hotelu zároveň. Mećavnik najdete na kopci, v horách mezi Srbskem a Bosnou. Hosty a účastníky festivalu si zarytý odpůrce globalizace a komerce Kusturica sám pečlivě vybírá. Letos pozval například francouzskou herečku Isabelle Huppert, jihokorejského režiséra Kim Ki-duka nebo českého kameramana Martina Šece.

„Je to trochu jiný festival. Koná se v městečku na kopci, kde předtím nic nestálo. Je úžasný pocit tu být,“ popisuje své dojmy Martin Šec. A jak podle něj ovlivňuje festival osobnost Emira Kusturici? „Myslím, že zásadně. Festival je založený na jeho osobnosti a schopnosti shromáždit okolo sebe lidi. Bez něho by nic podobného nevzniklo,“ domnívá se.

Právě o Emiru Kusturicovi natočil dokumentární film mladý ruský režisér z Jekatěrinburgu Andrej Grigorjev. „Emir Kusturica je úřadujícím prezidentem bývalé Jugoslávie, pochází z nejkrásnější a současně také nejsmutnější země na světě. Je to člověk, který má minimálně tři dna. A pod nimi plavou takové ryby, které jste ještě neviděli. Film sice končí smutně, ale je spíš veselý,“ popisuje.

Poslední rozhovor s Vávrou

„V dokumentu je hodně hudby, protože bez ní si Kusturicovy filmy nedokážu představit,“ zmiňuje ještě.

Festival Kustendorf se koná každý rok

Andrej Grigorjev natočil také poslední rozhovor s režisérem Otakarem Vávrou, který byl na FAMU profesorem Emira Kusturici. Tehdy řekl, že mu dal Kusturica na rozloučenou pero. „Běhal mi tehdy mráz po zádech. Propiska je sice malý detail, ale způsob, jakým to tehdy říkal, byl zvláštní,“ vzpomíná Andrej Grigorjev.

„Svědčí to o osobnosti Emira Kusturici. Tak velkému režisérovi, jakým byl Otakar Vávra, dal na rozloučenou pouhou tužku,“ zamýšlí se.

Otakar Vávra měl být loni hlavním hostem Kustendorfu. Emir Kusturica pro něj chtěl poslat svůj vrtulník, ale špatný zdravotní stav mu nakonec návštěvu neumožnil. Poslední interview natočil z posledních sil.

Východ prý neměl příliš v lásce

„On a jeho žena Jitka Němcová nám pomáhali. Když si na něco nemohl vzpomenout, Jitka mu to připomněla. Bez Vávry by náš film byl k ničemu. On dal celému dokumentu smysl,“ myslí si Andrej Grigorjev. „Souhlas k natáčení s takovým člověkem pro nás znamenalo velké vítězství,“ doplňuje.

Slavný režisér nikdy neměl východ příliš v lásce a vzpomínky na tamní natáčení vytěsnil z paměti. „Vzpomínali jsme, jak natáčel film Sokolovo u Charkova. Zeptal se, odkud jsme. Odpověděl jsem, že u Uralu. Vávra mi však na to řekl, že o tom nic neví,“ popisuje Andrej Grigorjev s tím, že až manželka Jitka mu napověděla.

Stará škodovka na hranicích Srbska a Bosny a Hercegoviny

„Otakar Vávra byl velkým přínosem pro světovou kinematografii. Vždyť začínal ještě u němého filmu a svůj poslední snímek věnoval Praze. Byl to velkolepý člověk, bez něhož bychom neměli jeho potomky, mezi něž patří i Emir Kusturica,“ zamýšlí se Andrej Grigorjev.

Nejnovější film Emira Kusturici natáčel kameraman Martin Šec. „Snímek má 15 minut a jmenuje se Rozmluvy s bohy. Jde o koprodukci, která dává dohromady pohledy několika režisérů na jednotlivá světová náboženství. Emir si vybral pravoslaví a jeden den života pravoslavného mnicha,“ popisuje na závěr.


Zvětšit mapu polohy městečka Mećavnik

autor: mdo
Spustit audio